Rechter in Hawaï verlengt blokkering Amerikaans inreisverbod

Een federale rechter in Hawaï heeft de blokkering van het inreisverbod van de Amerikaanse president Donald Trump voor onbepaalde tijd verlengd. De rechter vindt dat de maatregel moslims discrimeert en het toerisme in de eilandstaat schaadt.
AFP or licensors

Begin deze maand kwam president Trump met een tweede decreet om mensen uit zes landen niet binnen te laten in de VS. Een eerder inreisverbod werd tegengehouden door verschillende rechters. De nieuwe poging van Trump botste ook op een blokkering door de rechterlijke macht in de eilandstaat Hawaï.

Hawaï vecht het inreisverbod aan omdat het tegen de grondwet zou ingaan: het zou moslims discrimineren. Bovendien zou het het toerisme in Hawaï schaden. Een federale rechter in Hawaï ging mee in die redenering en blokkeerde het inreisverbod, nog voor het van kracht zou worden.

Door de blokkering in Hawaï werd het inreisverbod in de hele VS tegengehouden. Gisteren besliste Watson om de tijdelijke blokkering te verlengen tot de rechtszaak die de Staat heeft aangespannen, is afgelopen. Door de verlenging mag de Trump-administratie ook geen aanpassingen doorvoeren in de huidige versie van het decreet. Het nieuwe inreisverbod werd ook bevroren in de staat Maryland.

Welke landen?

Door het nieuwe decreet zouden mensen uit Iran, Libië, Somalië, Soedan, Syrië en Jemen 90 dagen lang de VS niet binnen mogen. Vluchtelingen zouden 120 dagen niet toegelaten worden. Het verbod geldt niet meer voor houders van een green card of visum, en ook de ongelimiteerde blokkering van vluchtelingen uit Syrië werd geschrapt. Daarnaast werd Irak uit de lijst van landen gehaald.

Volgens de overheid heeft Trump het recht om een inreisverbod in te voeren, omdat hij als president de nationale veiligheid moet waarborgen. Het Amerikaanse ministerie van Justitie liet al weten dat het in beroep zal gaan tegen de blokkering en desnoods naar het Hooggerechtshof zal trekken.

Meest gelezen