Smurfin geschrapt van filmposter in Israëlische ultra-orthodoxe enclave

In Bnei Brak, een ultra-orthodoxe enclave net buiten Tel Aviv, wordt Smurfin, het enige vrouwelijke personage onder de blauwe animatiefiguren, verwijderd van de reclameposters voor de nieuwe Smurfenfilm. Ultra-religieuze joden mogen niet naar afbeeldingen van vrouwen kijken. In fundamentalistische joodse gemeenschappen worden vrouwen dan ook systematisch geweerd uit kranten, catalogi en advertenties.
Copyright © ©Sony Pictures/Everett Collection / Everett Collection
De oorspronkelijke filmposter, mét Smurfin

Het is niet de eerste keer dat een bekende vrouw geweerd wordt in het straatbeeld van Bnei Brak. Smurfin treedt daarmee in de sporen van Hillary Clinton. Over de campagne voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen werd op religieuze nieuwssites verslag uitgebracht zonder foto's van haar bij. Eerder verdween actrice Jennifer Lawrence ook al van de poster van "The Hunger Games - Mockingjay 2".

Smurfin is wel het eerste vrouwelijke animatiefiguurtje dat niet vertoond mag worden in het openbaar. De enige vrouwelijke smurf in het gezelschap wordt op die manier gelijkgesteld aan vrouwen van vlees en bloed. Dat Smurfin erotische gevoelens zou kunnen oproepen, is op zijn minst opmerkelijk te noemen. 

Eerder dit jaar kwam IKEA onder vuur te liggen. De Zweedse meubelmaker had in orthodoxe middens een speciale catalogus verdeeld waarin enkel jongens en mannen te zien waren. Dat vonden niet zo orthodoxe joden dan weer niet kunnen.

Meest gelezen