© VRT

Syrische leider Assad moet niet langer weg voor de VS

"De toekomst van de Syrische leider Bashar al-Assad moet bepaald worden door het Syrische volk". Dat heeft de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson gezegd. De nieuwe Amerikaanse regering lijkt zo een bocht te nemen inzake het lot van Assad en dan kan tot wrijvingen leiden met andere westerse landen.

Minister Tillerson (foto in tekst) deed zijn opvallende uitspraak tijdens een bezoek aan Turkije, een belangrijke speler in de Syrische burgeroorlog. Op een persconferentie stelde hij: "Het lot van president Assad zal op lange termijn bepaald worden door het Syrische volk". Tillerson deed dat in bijzijn van zijn Turkse collega Mevlüt Cavusoglu.

Anders gezegd: Assad kan tenminste voorlopig aanblijven als onderdeel van een eventueel vredesakkoord of bestand in de Syrische burgeroorlog.

De uitspraak van Tillerson is wel een forse bocht voor de Amerikaanse regering die onder president Donald Trump blijkbaar de banden wil aanhalen met Rusland, een stevige bondgenoot van Assad.

Het is echter niet duidelijk of dat nieuwe VS-standpunt ook gedeeld wordt door andere westerse landen zoals Groot-Brittannië of Frankrijk. Tot nu toe stonden de westerse landen achter het standpunt dat Assad de kern van het probleem was en dat hij moest opstappen als onderdeel van een oplossing voor het conflict.

Uitweg uit het Syrische dilemma?

Sinds het uitbreken van het conflict in Syrië zijn nu al meer dan 310.000 mensen in dat land gedood. Meer dan vijf miljoen Syriërs zijn hun land ontvlucht en nog meer zouden op de vlucht zijn in Syrië zelf.

Het conflict heeft nu ook buitenlandse spelers meegesleurd. Er strijden nu ook sjiitische milities uit Irak, Iran en Libanon mee aan de kant van Assad, net zoals Russische troepen. Turkije steunt anti-Assadrebellen in het noordwesten van Syrië en de Amerikanen hebben een kleine eenheid "special forces" die een andere militie steunen, die samengesteld is uit Syrische Koerden, maar ook uit Arabieren en Assyriërs.

Onder de vorige president Barack Obama bleef de VS hameren op het vertrek van Assad. Nu neemt Trump blijkbaar een grote bocht.

Meest gelezen