© Rambaud / Alpaca / Andia.fr

Terreurcel Venetië plande mogelijk een aanslag op Rialtobrug

Bij een grootscheepse antiterreuractie in het historisch centrum van Venetië is afgelopen nacht een terreurcel opgerold. Vier verdachten zijn opgepakt, onder hen ook een minderjarige. Volgens de Italiaanse politie gaat het om geradicaliseerde jihadisten die mogelijk een aanslag planden op de beroemde Rialtobrug.

In het kader van een grootschalig antiterreuronderzoek waren er afgelopen nacht 12 huiszoekingen:  in het centrum van de Dogenstad, maar ook in Mestre en het nabijgelegen Treviso. De politie maakte tijdens de actie gebruik van de gespecialiseerde honden- en bomeenheden.

Vier verdachten zijn opgepakt. De nationaliteit van de minderjarige werd niet meegedeeld, de drie anderen zijn Kosovaren die over een geldige Italiaanse verblijfsvergunning beschikken. Volgens de politie gaat het om geradicaliseerde jihadisten.

Rialtobrug mogelijk doelwit

De cel had het mogelijk gemunt op de beroemde Ponte di Rialto (archieffoto, boven) in de stad. Dat blijkt uit afgeluisterde telefoongesprekken tussen de terreurverdachten die procureur Adelchi D'Ippolito tijdens een persconferentie vanmiddag liet horen.

Een van de verdachten zei dat het nodig was "een bom op de Rialtobrug te plaatsen", om snel in het paradijs te raken. Een medeplichtige zei daarop: "Ja, we gooien een bom en dan: boem boem".

De voorbije jaren zijn in Italië verschillende mensen opgepakt die verdacht werden van het ronselen van Syriëstrijders, het aanzetten tot radicalisering of het plannen van binnenlandse aanslagen.

Meest gelezen