Verschillende gewonden bij zware incidenten aan Turkse ambassade in Brussel

Aan de Turkse ambassade in Brussel zijn er deze namiddag zware incidenten geweest tussen voor- en tegenstanders van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan. Dat bevestigt de Brusselse politie aan VRT Nieuws. Er zijn verschillende mensen gewond geraakt en afgevoerd naar het ziekenhuis. Premier Michel veroordeelt het geweld aan de ambassade: "De regering hanteert een absolute nultolerantie voor Turkse problemen die in ons land worden geïmporteerd."

In de Turkse ambassade in Brussel kunnen Belgische Turken dezer dagen hun stem uitbrengen in een referendum dat de Turkse president Erdogan meer macht kan geven. Vanmiddag rond 16 uur zijn voor- en tegenstanders van de Turkse president slaags geraakt voor de ambassade. Ook vanavond was er in de buurt nog een gespannen sfeer.

De Brusselse politie spreekt van "zware incidenten". Er zijn daarbij verschillende mensen gewond geraakt en naar het ziekenhuis gebracht. Een Koerdische vrouw zou zwaargewond zijn in de nek.

De rellen zouden zijn ontstaan nadat enkele Erdogan-aanhangers in de buurt van de ambassade affiches opgehangen hadden met de boodschap om "ja" te stemmen in het referendum. Koerdische Turken, die de affiches opmerkten, protesteerden, waarna het incident escaleerde.

Er is een gerechtelijk onderzoek opgestart wegens slagen en verwondingen. Morgen geeft het parket meer uitleg bij de zaak. De Turkse ambassade geeft geen commentaar op de zaak.

Rust nog niet teruggekeerd, maar situatie onder controle

Het geweld en de agressie leken na 19 uur voorbij, maar rond 20 uur werd het toch even weer spannend. De politie hield groepen van telkens enkele tientallen Koerden en Turken uit elkaar.

Even brak wat onrust uit aan de Koerdische kant van de politiebarricade. De politie kreeg dat snel opgelost, maar het was het startsein voor heen en weer geschreeuw tussen beide kampen. De politie heeft het waterkanon tussen de groepen gezet, maar moest het niet gebruiken.

Volgens VRT-journaliste Kerlijne Everaet, die ter plaatse was, voel je dat er spanningen zijn tussen de gemeenschappen. "De politie staat momenteel tussenin en dat werkt wel. Er is wel een sterkere politie- en militaire macht op de been dan gewoonlijk bij zulke verkiezingen."

Michel: "Absolute nultolerantie voor Turkse problemen die in ons land worden geïmporteerd"

Premier Charles Michel (MR) "veroordeelt ten stelligste" het geweld aan de Turkse ambassade vanavond. De regering hanteert "een absolute nultolerantie voor Turkse problemen die in ons land worden geïmporteerd", zo liet de premier bij monde van zijn woordvoerder weten. Michel heeft de situatie op de voet gevolgd met het crisiscentrum.

"Doelbewuste provocatie", aldus de Koerden

Volgens NavBel, de raad van Koerdische gemeenschappen in België, zijn de rellen van vandaag "geen toevallige opstoot tussen voor- en tegenstanders van Erdogan", maar gaat het om een "doelbewuste provocatie. Al een paar dagen hing in de lucht dat er iets ging gebeuren", zeggen de Koerden in een mededeling.

NavBel beweert ook dat er al een tijd "verdachte mensen" rondhingen bij de Turkse ambassade en zegt dat de provocatie vermeden had kunnen worden als de Brusselse politie en de Turkse ambassadeur "alerter en proactief hadden opgetreden".

"Het is een samenlevingsprobleem tussen mensen die hier wonen, werken, leven", zegt Orhan Kilic van NavBel, die het niet eens is met premier Michel dat het een geïmporteerd conflict is. "Het probleem kent zijn oorsprong in het buitenland, maar het zijn mensen van hier en dat moet ook opgelost worden." 

Beelden van een Koerdische website tonen de Turkse ambassade net na het incident

Meest gelezen