Uv-index gaat richting 7, maar onze huid is nog week: smeren geblazen en wat met die tube zonnecrème van vorige zomer?

Dermatologen roepen op om zeker kinderen dezer dagen goed in te smeren tegen de zon. De uv-index gaat deze week makkelijk richting 7. Dat betekent dat onze huid snel verbrandt. Als kinderen te fel verbranden, kan dat op lange termijn schadelijke gevolgen hebben. Met een laagje zonnecrème kunnen we ons beschermen tegen de felle zon. Maar is die tube zonnecrème van vorig jaar nog bruikbaar of niet?

Na weken van nattigheid, van stortregen tot malse regenbuien, kent het kwik hoogdagen. Nog tot zondag komen de temperaturen boven de 20 graden uit, met uitschieters van 25 tot 26 graden morgen en overmorgen.

BEKIJK hier "Het weer" met Sabine Hagedoren:

Deze video is niet meer beschikbaar. We beschikken momenteel niet over de rechten om deze video aan te bieden.

Zon! Eindelijk. Maar dermatologen waarschuwen om je in te smeren en zeker kinderen. "De huid is heel week, vooral in de beginperiode, en hoeft niet veel te hebben om schade op te lopen. Al lijkt het maar een korte periode, het is belangrijk ons te beschermen. Niet enkel in de hoogzomer is de zon schadelijk, zelfs in de lente- en winterperiode kan de zon sterk uit de hoek komen", legt dermatologe Ine Eerdekens uit Lommel uit.   

Onze huid is week, vooral in de beginperiode
dermatologe Ine Eerdekens

Dat benadrukt ook Thomas Maselis. Hij is voorzitter van Euromelanoma, een netwerk van dermatologen in 33 landen. "We zijn nu extra gevoelig. Als we doelbewust in de zon gaan zitten, bijvoorbeeld op het strand, beschermen we ons wél goed, op dagen als vandaag niet. Terwijl het evengoed nodig is."

"Voldoende bescherming", wat is dat dan? Maselis geeft als tips mee: "Zoek de schaduw op, ga onder een parasol zitten, draag een hoed met een brede rand, draag lichte kledij, met lange mouwen, zeker als je in de volle zon gaat zitten." En smeren smeren smeren met zonnecrème natuurlijk. Voor kinderen het liefst met factor 50.

Periode na opening

Een van de vragen die we ons als economische huismoeder en -vader dan stellen: mogen we die verdwaalde tube zonnecrème van vorig jaar die niet helemaal leeg is, nog gebruiken? Hebben die dingen een houdbaarheids­datum? Doen we meer kwaad dan goed door de oude crème te blijven gebruiken?

Zonnecrème heeft, net als andere verzorgings- en cosmeticaproducten, een zogenoemde PNO: een "periode na opening" waarbinnen de werking geldt als "optimaal", zegt een woordvoerder van de FOD Volksgezondheid. Die PNO is te vergelijken met "ten minste houdbaar tot" bij voeding. "Producenten garanderen dat het product tot die datum zijn kleur, geur, consistentie, werking behoudt. Daarna verliest het zijn werkzame eigenschappen, zonder daarom al meteen schadelijk te zijn."

Hoe vind je die PNO? Check de verpakking op een specifiek symbool: een geopend potje, gevolgd door een getal en de letter M. Dat getal geeft aan hoeveel maanden het product na opening te gebruiken is. Voor zonnecrème zie je telkens "12M", een jaar dus.

Retna

 "Voorzichtig met zonneproducten"

Betekent dat dat we zonnecrème ook na die 12 maanden nog mogen
gebruiken? "Onze experts raden in het geval van zonneproducten toch aan om voorzichtiger te zijn dan bij andere producten en die termijn strikt te respecteren", aldus Volksgezondheid. "Als de verpakking meer dan 12 maanden geopend is, gooi het product dan weg en vervang het."

Daar zijn twee redenen voor. "De uv-filters, die beschermen tegen de schadelijke zonnestraling, gaan heel erg snel achteruit na die 12 maanden. Je gebruikt het product in verschillende omstandigheden, neemt het overal mee naartoe, naar het strand, het park, het ligt in de hitte, er komt zuurstof aan ... De bescherming van een zonnecrème verdwijnt daardoor heel snel. Daarnaast kan de zonnecrème ook besmet raken met bacteriën en schimmels: je raakt hem aan met je vingers, er komt vuiligheid aan van buiten..."

Als de werking achteruitgaat, ben je aan het smeren om te smeren. En ben je niet beschermd

een woordvoerder van de FOD Volksgezondheid

Op zich levert het geen rechtstreekse gezondheidsrisico's op om een
zonneproduct te blijven gebruiken als het al meer dan een jaar geopend is. "Maar als de werking zo snel achteruitgaat, ben je op den duur gewoon aan het smeren om te smeren. En ben je niet beschermd."

Een echte houdbaarheidsdatum, zoals consumentenmagazine Test-Aankoop vraagt, is dat aan de orde? De FOD Volksgezondheid is alleszins niet meteen vragende partij. "Zolang het zonneproduct niet geopend is, is het heel erg lang houdbaar. De werking gaat maar achteruit 12 maanden na de opening", adviseert Volksgezondheid nog. Toch eens checken wat er op dat flesje zonnecrème staat ...

Meest gelezen