AFP or licensors

Zoek de kip in jezelf: performanceartiest probeert nest eieren uit te broeden

Als man proberen om tien kippeneieren uit te broeden: dat is het ambitieuze project van performancekunstenaar Abraham Poincheval. De Fransman sluit zich daarvoor op in een glazen kooi, in de Palais de Tokyo in Parijs. Naar schatting zal zijn performance drie tot vier weken duren.

Poincheval broedt in een grote glazen kooi dag en nacht op het nest kippeneieren. Hij zit niet rechtstreeks op de eieren: die hangen in een bakje onder zijn stoel. Om zijn lichaamstemperatuur zo hoog mogelijk te houden tijdens zijn hele performance, wikkelt Poincheval zich in een speciaal thermisch deken.

Per dag kan hij amper een halfuur weg van zijn broedplek. Die tijd gebruikt hij om te eten, zo veel mogelijk voedsel trouwens waarvan hij het warm krijgt. Voor sanitaire pauzes is een constructie gebouwd onder zijn stoel.

Over de kans op slagen van zijn performance "Oeuf" is Poincheval optimistisch. Hij schat dat het hem 21 tot 26 dagen zal kosten om de eieren uit te broeden. In die periode wil hij "volledig een kip worden", zegt hij. Volgens het Palais de Tokyo wil de kunstenaar hiermee "ontsnappen aan zijn menselijke aard en een andere geestestoestand bereiken".

Eerder al "steen" en "beer"

Poincheval is wat betreft opvallende performances niet aan zijn proefstuk toe. Zijn uitgangspunt: "om dingen te begrijpen, moet je ze niet vanop een afstand bekijken, maar ze wel binnendringen".

En dat principe neemt Poincheval heel letterlijk: amper een maand geleden sloot de Fransman zich voor "Pierre" op in een holte een grote steen, exact uitgehold op zijn lichaamsgrootte. In 2014 kroop Poincheval zich in het Parijse Musée de la Chasse et de la Nature in een uitgeholde beer. Daar volgde hij het strikte dieet van het dier en overleefde hij op wormen en kevers.

AFP or licensors

Meest gelezen