"Belgische ziekenhuizen kunnen heel veel meer operaties doen in dagchirurgie"

Er gebeuren in ons land te weinig chirurgische ingrepen waarbij de patiënt dezelfde dag nog terug naar huis kan. Dat heeft te maken met financiële middelen die ziekenhuizen voor dagoperaties krijgen. Ook de nazorg staat kennelijk nog niet op punt.
© Wavebreak Media - www.belgaimage.be

Van een aantal kleinere ingrepen kunnen dokters exact voorspellen dat die operaties veilig zijn, minimale complicaties met zich meebrengen en pijn veroorzaken die makkelijk thuis kan behandeld worden. Chirurgische ingrepen waarbij patiënten dus in principe perfect de dag zelf nog naar huis kunnen terugkeren.

Maar uit een onderzoek van het Kenniscentrum Gezondheidszorg blijkt dat in heel wat Belgische ziekenhuizen patiënten in zo'n geval toch een nachtje moeten nablijven. "Een galblaasoperatie is daar een mooi voorbeeld van", zegt Marc Coppens, afdelingshoofd van het chirurgisch dagziekenhuis van het UZ Gent. "We zien dat zo'n operatie slechts in 5 à 6 procent van de gevallen in België gebeurt op basis van daghospitalisatie."

Er zijn bovendien ook heel wat verschillen tussen de ziekenhuizen onderling. "Voor een welbepaalde ingreep kan het goed zijn dat je in een welbepaald ziekenhuis wel naar huis kunt gaan, terwijl je voor diezelfde operatie in een ander ziekenhuis zult overnachten", aldus professor Coppens. Volgens hem kunnen we dan ook "heel veel meer operaties" doen in dagchirurgie.

Centen en nazorg

Dat dat nog te weinig gebeurt, is volgens de onderzoekers vooral te wijten aan de financiering van het dagziekenhuis. "Die is gebaseerd op een oude lijst van ingrepen waarvoor het ziekenhuis supplementaire middelen krijgt wanneer die in dagziekenhuis worden uitgevoerd. Maar dat is een beperkte lijst en intussen zijn er heel veel meer operaties waarvan experts denken dat die veilig in dagchirurgie kunnen worden uitgevoerd", legt dokter Coppens uit.

Het heeft dus grotendeels met centen te maken. "Maar het heeft ook te maken met de opvang thuis. We zijn nog onvoldoende georganiseerd om op ambulante basis de geschikte post-operatieve zorg aan mensen te verlenen", stelt Marc Coppens. "Daar hebben we nog heel veel werk te doen om mensen te informeren."

"Het zou absoluut een goede zaak zijn mochten er meer operaties in dagziekenhuizen gebeuren. Maar het is wel de absolute voorwaarde dat de patiënt niet mag inboeten aan veiligheid en kwaliteit van zorg", klinkt het nog.

De Block: "Bijsturen, maar geval per geval bekijken"

Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) wil op basis van het onderzoek het ziekenhuissysteem in ons land bijsturen, maar vindt wel dat we elk geval apart moeten bekijken.

"Het is ook steeds afhankelijk van de toestand van de patiënt en wordt dat altijd in samenspraak tussen arts en patiënt besproken. Er zijn ook patiënten die helemaal alleen of wat ouder zijn en liever een nacht in de kliniek doorbrengen."

Meest gelezen