"Het regime in Ankara heeft de Turken in Europa nodig"

De incidenten van gisteren aan de Turkse ambassade in Brussel hebben alles te maken met de huidige politieke toestand in Turkije zelf, meer bepaald met het referendum van 16 april over de grondswetsherziening. Dat moet de Turkse president Recep Tayyip Erdogan meer macht geven. Serpil Aygun, hoofdredacteur van de pluralistische Turks-Belgische krant "Binfikir", legt uit waarom de stem van de Turken hier zo belangrijk is.

Waarom zijn de Turken hier zo begaan met de toestand in Turkije?

Serpil Aygun: Bij Turken die hier geboren en getogen zijn, heerst nogal wat frustratie. Velen onder hen voelen zich gediscrimineerd op de arbeidsmarkt hier en worden niet altijd positief benaderd in de Belgische samenleving. Daardoor voelen velen zich geen echte Belgen, hoewel ze meestal wel de dubbele nationaliteit hebben.

Anderzijds voelen veel Belgische Turken een soort platonische liefde voor Turkije. Ze gaan er op vakantie en hebben er ook nog familie en vrienden. Turkije is voor hen het moederland.

Waarom heeft Erdogan de Turken in Europa nodig?

Serpil Aygun: Ondanks het feit dat de AK-partij van president Erdogan vorig jaar een ruime overwinning heeft geboekt bij de parlementsverkiezingen, geven de peilingen aan dat de steun voor de grondwetsherziening in Turkije veel minder groot is. Het ja- en het neekamp liggen zowat nek-aan-nek. Ankara heeft de Turken hier dus nodig.

Anderzijds is het een feit dat de Turken hier voor het overgrote deel voor de AK-partij van Erdogan stemmen. Tot nu toe hebben de andere partijen (CHP, MHP en HDP, nvdr.) relatief weinig belangstelling getoond voor de Turkse gemeenschap in Europa. De AK-partij doet dit wel.

Bij de parlementsverkiezingen vorig jaar is echter gebleken dat relatief weinig Belgische Turken effectief hun stem hebben uitgebracht. Daarom voert de AKP nu zo fel campagne hier. Kwestie van zoveel mogelijk aanhangers in Europa naar de stembus te krijgen. Daarom zijn ook de regels versoepeld en kunnen Belgische Turken die bijvoorbeeld in Duitsland op vakantie zijn nu ook daar hun stem uitbrengen.  

Moeten we de export van de Turkse kiescampagne naar hier verbieden?

Serpil Aygun: Dat ligt moeilijk, want zo dreig je net het tegenovergestelde effect te krijgen. Nederland en Duitsland bijvoorbeeld spelen het spel niet zo slim, want door Turkse ministers te verbieden hier campagne te voeren dreig je de frustraties bij de Turkse gemeenschap alleen maar groter te maken. En dat speelt dan weer net in de kaart van de Turkse president. 

Bovendien hanteert men een politiek van twee maten en twee gewichten. Een CHP-politicus mocht bijvoorbeeld wel in Duitsland campagne komen voeren. Zoiets geeft Erdogan net weer stof om uit te halen naar "Europese landen die tegen ons zijn". 

Waarom zijn de gemoederen in Brussel zo hoog opgelopen?

Serpil Aygun: De politieke tegenstellingen in Turkije beïnvloeden de mensen hier. Dat heeft vooral te maken met de felle manier van campagne voeren van de AKP. Want in tegenstelling tot vorig jaar voeren de oppositiepartijen geen al te felle campagne.

De incidenten in Brussel hebben te maken met een bijzonder felle AKP-sympathisant die in Brussel luidruchtig campagne voert voor Erdogan met een bestelwagen. Hij staat ook aan de Turkse ambassade in Brussel, waar mensen komen stemmen. Dat is niet alleen niet correct, het is ook provocerend. Bovendien klagen aanhangers van de Koerdische partij HDP dat de Turkse consul-generaal wel met alle andere Turkse partijen overleg heeft gepleegd, maar niet met hen.

Gisteren is het potje overgekookt en is het tot ongeregeldheden gekomen tussen HDP- en AKP-aanhangers.

Meest gelezen