Akkoord over de bescherming van 12.262 ha zonevreemde bossen

De Vlaamse regering heeft een akkoord bereikt om 12.262 hectare zonevreemde bossen te beschermen, iets minder dan de 12.334 ha waarvan eerder sprake was. Dat heeft Vlaams minister van Omgeving Joke Schauvliege (CD&V) bekendgemaakt. Volgens de minister komt er met de beslissing een einde aan een discussie van meer dan 20 jaar.

Van de 185.000 hectare bossen in Vlaanderen heeft 65.000 hectare een andere ruimtelijke bestemming: bouwgrond, industriezone, recreatiegebied, ... Het gaat met andere woorden om zonevreemde bossen.

In juni vorig jaar had de Vlaamse regering de bescherming van 12.334 hectare van de meest kwetsbare en waardevolle zonevreemde bossen voorlopig goedgekeurd. Bij die oefening werd onder meer gekeken naar ecologische parameters, maar ook naar ouderdom, oppervlakte, ligging, en dergelijke.

Definitieve kaart

Na een reeks adviezen en verder overleg was het wachten op de regering om met een definitieve kaart voor de beschermde bossen op de proppen te komen. Die ligt nu op tafel. Bedoeling is om 12.262 ha bijkomend te beschermen. Dat is iets minder dan oorspronkelijk gepland.

De verdeling is als volgt: 5.137 ha in Antwerpen, 2.773 ha in Limburg, 2.207 ha in Vlaams-Brabant, 1.786 ha in Oost-Vlaanderen en 359 in West-Vlaanderen.

Nu de ontwerpkaart door de regering is goedgekeurd volgt binnen de zestig dagen een openbaar onderzoek. Zo kunnen belanghebbenden hun eventuele bezwaren en opmerkingen formuleren.

Schauvliege: "Voor het eerst vrijwaart de Vlaamse regering deze bedreigde Vlaamse natuur"

Vlaams minister van Omgeving Joke Schauvliege is tevreden met het akkoord: "Na 20 jaar oeverloze discussies over dit thema zonder enig concreet resultaat vrijwaart de Vlaamse regering voor het eerst deze waardevolle, maar ruimtelijk bedreigde Vlaamse natuur", klinkt het. Volgens de minister is er een regeling uitgewerkt om eigenaars die zich financieel benadeeld voelen, te compenseren.

"Historische stap voorwaarts voor de bescherming van bos in Vlaanderen"

BOS+, Natuurpunt en Bond Beter Leefmilieu zijn blij met het akkoord. "Een historische stap voorwaarts voor de bescherming van bos in Vlaanderen", klinkt het. "Bossen zijn cruciaal voor onze toekomst. Als klimaatbuffer, voor onze gezondheid of als gezonde plek om te ontspannen. Bosbehoud is een belangrijke eerste stap. Bosuitbreiding is de volgende", zegt Chris Steenwegen, algemeen directeur van Natuurpunt.

Ook Vlaams parlementslid Wilfried Vandaele (N-VA) reageert tevreden op het akkoord. "Bijzonder belangrijk is dat de waardevolle bossen vanaf vandaag al beschermd zijn, ook terwijl het openbaar onderzoek loopt - waarna de kaart definitief wordt vastgesteld -. Er geldt immers meteen een "moratorium". Dat heb ik destijds voor de permanente graslanden niet uit de brand kunnen slepen, voor de bossen nu wel".

Meest gelezen