Akkoord over Vlaamse begrotingscontrole: overschot van 145 miljoen euro

De Vlaamse regering heeft een akkoord bereikt over haar begrotingscontrole. Vlaanderen heeft een overschot van zo'n 145 miljoen euro op zijn begroting. Het grootste deel daarvan wordt in een buffer, bedoeld voor onvoorziene omstandigheden, gestoken. De rest kan naar extra uitgaven gaan.

Na jaren besparingen was de begrotingscontrole van 2017 niet de moeilijkste klus voor de regering-Bourgeois. Door de positievere economische groeicijfers en de inspanningen van de voorbije jaren stevende de regering-Bourgeois af op een licht overschot. Zoals eerder afgesproken worden de investeringen in de Oosterweel en de ziekenhuizen buiten de begrotingsdoelstelling gehouden.

Tijdens een persconferentie heeft Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) meer uitleg gegeven over de begrotingscontrole. Er is een overschot van zo'n 145 miljoen euro. 100 miljoen euro daarvan gaat naar een buffer voor onvoorziene omstandigheden dit jaar en de resterende 45 miljoen euro gaat naar extra investeringen. Naar welke domeinen dat extra geld gaat, wordt later bekend gemaakt, maar het zal vooral om éénmalige maatregelen gaan.

"Een controle dient om na te gaan of je op koers zit. En we zitten op koers. We treden op als een goede huisvader. De Vlaamse begroting is in evenwicht en dat willen we ook zo houden", benadrukt Bourgeois. Vlaams minister van Begroting Bart Tommelein voegt daaraan toe: "We maken de duidelijke keuze om voorzichtig om te gaan met het lichte overschot. Zo blijven we op koers voor een begroting in evenwicht."

Verder raakte nog bekend dat de middelen voor het Rampenfonds worden opgetrokken met 31,6 miljoen euro. Zo komt het totaalbedrag voor het Rampenfonds voor 2017 uit op 57,8 miljoen euro. Dat moet voldoende zijn om alle rampendossiers voor 2017 op te vangen.

Het gaat voor alle duidelijkheid om een kleine bijsturing. De hele Vlaamse begroting bedraagt 40 miljard euro, dus 145 miljoen is in dit verhaal maar een fractie.

Meest gelezen