Diversiteitsambtenaar: "Uitspraak over totalitair regime is te hard overgekomen"

De Vlaamse diversiteitsambtenaar Alona Lyubayeva beseft dat haar uitspraken in "De afspraak" eerder deze week "te hard zijn aangekomen". Dat zegt ze aan VRT Nieuws. De vrouw vreest voor haar ontslag en vergeleek de situatie met "een totalitaire staat". Deze voormiddag zat ze samen met de Vlaamse regering. Later vandaag wordt duidelijk of ze ook effectief wordt ontslagen.

Begin deze week werd duidelijk dat Vlaams minister van Bestuurszaken Liesbeth Homans (N-VA) van plan is om de diversiteitsambtenaar te ontslaan. Ze zou te kritisch zijn voor het beleid en dat is iets wat de minister niet langer zou pikken. Er zou ook sprake zijn van een negatieve evaluatie. 

Een dag later kwam de ambtenaar zelf tekst en uitleg geven in "De afspraak" op Canvas. Zij benadrukte daar dat ze in haar functie autonoom moet kunnen werken en gaf ook mee dat ze Homans de afgelopen jaren nauwelijks heeft gezien. "Ik ben opgegroeid in een totalitair regime en weet hoe het voelt om onrechtvaardig behandeld te zijn", zo zei ze. 

Hard overgekomen

Deze voormiddag zat Lyubayeva op eigen vraag samen met de Vlaamse regering. Daar heeft ze naar eigen zeggen haar verhaal kunnen doen. Of ze ook effectief ontslagen wordt, is nog niet duidelijk. "Maar ik ga er al een hele week vanuit dat het einde verhaal zal zijn", zegt ze.

Ze keerde ook nog even terug naar haar uitspraken in "De afspraak". "Ik sta nog achter het meeste, maar het is vooral de uitspraak over het totalitair regime die moeilijk is gevallen. Maar ik had geen tijd om dat te duiden. Het is te hard overgekomen. Ik bedoelde vooral dat ik het gevoel heb beknot te zijn in wat ik denk en wat ik mag zeggen."

In de loop van de dag zou duidelijk moeten zijn of de Vlaamse regering de ambtenaar al dan niet ontslaat. 

Meest gelezen