Eerste openlijk lesbische metgezel voor Doctor Who

In de eerste aflevering van het nieuwe seizoen van de BBC-serie "Doctor Who" onthult het personage Bill Potts dat ze lesbisch is. "Doctor Who" is een van de langstlopende televisieseries in het Verenigd Koninkrijk. Toen de sciencefictionserie van start ging in 1963, was homoseksualiteit nog strafbaar in het Verenigd Koninkrijk.

De Britse actrice Pearl Mackie heeft in een interview met BBC News aangekondigd dat haar personage in de tv-serie "Doctor Who" in de eerste aflevering van het nieuwe seizoen zal onthullen dat ze lesbisch is.

Het is de eerste keer dat een van de metgezellen van Doctor Who openlijk homoseksueel is. "Het is tijd dat dit eens gebeurt in de serie. We leven in de 21e eeuw, dus dat mag een enkel probleem zijn", aldus Mackie.

Het is de eerste keer dan een van de hoofdpersonages in "Doctor Who" openlijk lebisch is. In het verleden doken er wel al nevenpersonages op die homoseksueel zijn, zoals Captain Jack en River Song.

"Doctor Who" is een van de langstlopende televisieseries in het Verenigd Koninkrijk. De eerste aflevering van de franchise werd uitgezonden in 1963. Toen was homoseksualiteit nog strafbaar in het Verenigd Koninkrijk. In 1967 werd homoseksualiteit uit het strafwetboek gehaald in het VK.

Het titelpersonage van de sciencefictionserie wordt vandaag vertolkt door Peter Capaldi. Doctor Who wordt in de serie steeds geflankeerd door een metgezel (companion). In het nieuwe seizoen is die rol voor Pearl Mackie. Het nieuwe seizoen van "Doctor Who" gaat op 15 april van start op BBC One.