Europa reageert voor het eerst op brexitbrief (en verzacht standpunt enigszins)

De Europese Unie wil nog steeds eerst de scheiding van tafel en bed met het Verenigd Koninkrijk regelen vooraleer over te gaan tot onderhandelingen over een nieuwe relatie, maar als dat eerste vlot loopt kan dat tweede al eerder starten. Dat heeft Europees President Donald Tusk gezegd in een eerste reactie op de brexitbrief die de Britse premier Theresa May hem heeft overhandigd.

Twee dagen nadat Tusk de brief waarin het Verenigd Koninkrijk zijn vertrek uit de EU officieel aankondigt in handen heeft gekregen, heeft hij voor het eerst op die zogenoemde brexitbrief gereageerd. Dat deed hij vanuit Malta dat momenteel EU-voorzitter is.

Tusk herhaalde het aloude standpunt van de EU dat de boedelscheiding met het Verenigd Koninkrijk eerst moet zijn voltooid vooraleer over te gaan tot onderhandelingen over de aard van de onderlinge relatie na de brexit, onder meer op vlak van handel. De Britse premier May wil die gesprekken graag parallel laten verlopen, maar dat ziet de EU niet zitten.

Toch liet Tusk een opmerkelijke opening. Hij zei dat "een algemeen kader" over de toekomstige relatie deel kan uitmaken van de finale fase van de gesprekken over de boedelscheiding àls die gesprekken vlot verlopen. Hete hangijzers daarbij zijn onder meer de vraag welk statuut Europeanen die in het Verenigd Koninkrijk wonen na de brexit krijgen en omgekeerd. Ook de aard van de grens tussen de republiek Ierland en Noord-Ierland ligt op tafel.

De Britse minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson toont zich in elk geval hoopvol. "We boeken echt vooruitgang nu", zei hij in Brussel waar hij een bijeenkomst van de NAVO bijwoont. "Ik merk veel goeie wil om te bereiken wat de premier wil bereiken."

Meest gelezen