Federaal parket geïnformeerd over bombardementen met burgerslachtoffers in Irak

Het federaal parket is door Defensie op de hoogte gebracht van twee mogelijke incidenten bij bombardementen in Irak en bekijkt of er een onderzoek moet geopend worden naar die feiten. Dat zegt woordvoerder Eric Van Der Sypt. Oppositieleden Alain Top (SP.A) en Wouter De Vriendt (Groen) vertelden gisteren in "Terzake" over het onderzoek, maar het federaal parket nuanceert één en ander.
Archiefbeeld: een Belgische F-16

Volgens een tweet van Airwars hebben de Belgische en Franse ministeries van Defensie aan de ngo verteld dat ze onderzoeken of hun vliegtuigen betrokken zijn geweest bij een bombardement op het district Al Jadida in Mosul. Daar zijn op 17 maart minstens 200 burgerslachtoffers gevallenbij zware bombardementen. Volgens Top en De Vriendt is bij het federaal parket een onderzoek geopend. De Vriendt heeft weet van "verschillende onderzoeken", zei hij in "Terzake".

"Wij hebben van Defensie informatie gekregen over twee mogelijke incidenten", zegt de woordvoerder van het federaal parket. "We bekijken nu of er een onderzoek moet geopend worden. Als blijkt dat er mogelijks sprake is van een inbreuk op de rules of engagement, wordt er een onderzoek geopend maar dat wordt dus momenteel bekeken. In ieder geval, zelfs als er burgerslachtoffers gevallen zijn, wil dat nog niet automatisch zeggen dat er een strafbare fout is begaan."

Meest gelezen