Film over burgerverzet tegen IS grote winnaar op Docville

In Leuven is de dertiende editie van Docville, het internationale festival van de documentairefilm, afgesloten met een prijsuitreiking. De grote winnaar was een film over burgerverzet tegen IS. Ook een Belgische productie viel in de prijzen.

In de categorie "weten en geweten" werd "City of Ghosts" van regisseur Matthew Heineman bekroond. De film vertelt het verhaal van een groep burgers die met de pen verzet biedt tegen IS. Zij weerleggen de foutieve informatie die IS verspreidt over het kalifaat met risico voor hun eigen leven.

De prijs voor "beste buitenlandse documentaire" was voor de Ierse film "In Loco Parentis" van Neasa Ní Chianáin en David Rane. De film gaat over twee gepassioneerde leerkrachten, die al bijna vijftig jaar lesgeven aan een kostschool. De prijs voor beste Belgische documentaire ging naar de Franstalige productie "Burning Out" van Jérôme Le Maire. Zijn film is een verslag van de malaise achter de schermen van de afdeling chirurgie in een ziekenhuis.

De prijs voor beste tv-documentaire, tot slot, ging naar "Steenweg". De vijfdelige reeks, geregisseerd door Fien Troch en Sahim Omar Kalifa, brengt verhalen rond en langs de vele steenwegen in ons land.

Meest gelezen