Goud, juwelen en dure schilderijen gevonden bij grootschalig fraudeonderzoek

In Nederland is een grootschalig fraudeonderzoek aan de gang, met vertakkingen naar Duitsland, Frankrijk en zelfs Australië. Bij huiszoekingen zijn goud, juwelen en dure schilderijen in beslag genomen. Verschillende verdachten zijn aangehouden.

De Nederlandse belastingdienst is samen met het Nederlandse parket een grootschalig onderzoek gestart naar tientallen personen die verdacht worden van belastingfraude en het witwassen van geld. De verdachten zouden ettelijke miljoenen euro's uit het zicht van de fiscus op bankrekeningen in Zwitserland hebben geparkeerd.

Tegelijkertijd zijn er in Nederland, maar ook in Duitsland, Frankrijk en zelfs Australië huiszoekingen uitgevoerd. Daarbij is niet alleen een goudstaaf, maar zijn ook tientallen juwelen, een luxeauto en dure schilderijen in beslag genomen. Er zijn twee verdachten aangehouden, twee anderen worden nog verhoord. De komende weken volgen er nog meer acties.

"Door jarenlang geen belasting te betalen op het vermogen in het buitenland, wordt de samenleving als geheel benadeeld", meldt de Belastingdienst in een persbericht. "Anderen moeten hiervoor opdraaien. Fraude ondermijnt zo het hele belastingsysteem." De dienst stipt aan dat het grondig zal onderzoeken waar het geld precies vandaan komt. "De kans bestaat dat het uit misdaad is verkregen."

De Nederlandse Belastingdienst benadrukt voorts dat het vrijwillig aanmelden van buitenlands vermogen nog steeds mogelijk is. Wie zich vrijwillig meldt, moet een boete van 120 procent betalen. Bij niet-vrijwillig melden bedraagt de boete -maximaal- 300 procent en volgt mogelijk een strafrechterlijk onderzoek.

Meest gelezen