Jambon: "Weinig aan Turkse spanningen te doen want iedereen mag manifesteren"

Volgens minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) valt weinig te beginnen tegen de spanningen tussen Turkse bevolkingsgroepen in ons land omdat iedereen het recht heeft te manifesteren. Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) wijt de problemen aan de dubbele nationaliteit van vele Turkse Belgen.

Het is niet normaal dat buitenlandse problematieken in ons land spelen, maar er valt weinig tegen te beginnen. Zo reageert Jambon op de rellen voor de Turkse ambassade gisteren waarbij het tot een aanvaring kwam tussen aanhangers van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan en Koerdische Turken.

"Hier valt weinig aan te doen want iedereen heeft het recht om te manifesteren", zegt hij. "Voor de politie is dit een bijkomende opdracht om te beheren. Nog tot het referendum van 16 april zal dit probleem bestaan."

Met dat laatste verwijst Jambon naar de volksraadpleging waarbij Turken zich kunnen uitspreken voor of tegen een presidentieel systeem in Turkije. De komende dagen kunnen Turken in het buitenland al hun stem uitbrengen. Het was in dit kader dat de rellen voor de Turkse ambassade gisteren uitbraken.

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken wijt de spanningen aan de dubbele nationaliteit die veel Turkse Belgen hebben. Hij merkt voorts op dat Koerden ook in Turkije een doelwit zijn. "Elke dag gooit Erdogan bommen op hen in Oost-Turkije", zegt hij.

In de nasleep van de rellen gisteren zijn 5 personen opgepakt. 6 mensen raakten gewond. 

Meest gelezen