KBC verhoogt lonen directie met 10 procent: loon topman stijgt tot 1,72 miljoen euro

Bank-en verzekeraar KBC verhoogt de lonen van zijn directiecomité met gemiddeld 10 procent, zo blijkt uit het jaarverslag. Volgens KBC bleek uit een vergelijkend onderzoek met andere Europese banken dat het vergoedingsniveau bij KBC aan de lage kant was. Als gevolg van de loonsverhoging zal KBC-topman Johan Thijs (foto) dit jaar maximaal 1,72 euro miljoen euro verdienen. Thijs verdiende vorig jaar nog 1,5 miljoen euro, de vijf andere leden van het directiecomité verdienden in 2016 samen vijf miljoen euro.

KBC vergeleek de verloning van haar directieleden met andere Bel20-bedrijven en andere Europese banken en concludeerde daaruit dat "het totale vergoedingsniveau bij KBC zich eerder aan de lage kant van het spectrum situeerde en derhalve niet in verhouding was met de omvang en complexiteit van de KBC-groep".

De raad van bestuur besliste vorig jaar al om de vaste vergoeding van de CEO en de andere directieleden vanaf 1 juli 2016 op te trekken met ongeveer 6 procent. Thijs ontving als gevolg daarvan vorig jaar een vaste vergoeding van 1,125 miljoen euro.

Loon Thijs stijgt naar maximaal 1,72 miljoen euro

Maar ook de bonussen gaan omhoog. Met ingang van het boekjaar 2017 werden de maximale variabele vergoedingen met ongeveer 20 procent verhoogd.

Omdat de verloning van CEO Thijs volgens KBC in vergelijking "nog beduidend minder gunstig was dan die van de leden van het directiecomité, werd zijn maximale variabele vergoeding opgetrokken met 40 procent", klinkt het vandaag in een verklaring.

In het vorige boekjaar lag de maximale bonus voor de CEO op 400.000 euro. Met 40 procent extra erbij komt dat op 560.000 euro. Samen met de vaste verloning van 1,160 miljoen komt Thijs dus uit op maximaal 1,72 miljoen euro.

De helft van de bonus wordt toegekend in de vorm van aandelengerelateerde instrumenten, zogenoemde phantom stocks. De betaling van de bonus wordt bovendien voortaan ook gespreid over zes jaar.

De bonus wordt uitbetaald op basis van bepaalde criteria als de resultaten van de bank, de klantentevredenheid en het behalen van duurzaamheidsdoelen. Op basis daarvan werd bv. vorig jaar 98 procent van de variabele vergoeding uitbetaald.

Meest gelezen