Leven met afasie: "Hij begrijpt alles, maar spreken gaat niet meer"

De vrouw van acteur Michel Van Dousselaere werkt aan een documentaire over de ziekte van haar man, die lijdt aan een eerder zeldzame vorm van afasie. "We weten dat het alleen maar slechter zal worden. Daarom leven we in het nu en pakken we de momenten die we kunnen pakken. In november is de documentaire klaar", meldt Irma Wijsman in "Culture club" op Canvas.

Irma Wijsman, de vrouw van acteur Michel Van Dousselaere, heeft in "Culture club" de documentaire voorgesteld die ze maakt over de ziekte van haar man. Hij heeft primair progressieve afasie (PPA), een eerder zeldzame vorm van afasie. In november zal het intieme portret klaar zijn.

"Eind 2014 werd afasie vastgesteld bij mijn man", steekt Irma Wijsman van wal. "Afasie is een stoornis in het taalcentrum van de hersenen die ervoor zorgt dat je steeds moeilijker uit je woorden raakt, tot je uiteindelijk je taal helemaal verliest."

"Het is begonnen toen hij op de set merkte dat hij zijn teksten moeilijk kon onthouden. Vandaag is het moeilijk om gesprekken te voeren. Hij is een stille man geworden. Dat is een vreemd gegeven. Hij kan enkel nog korte antwoorden geven, maar hij begrijpt alles", vervolgt Wijsman.

Afasie is een zeldzame ziekte. "Er zijn honderd tot honderdvijftig mensen in Nederland die de ziekte hebben. De ziekte kan niet behandeld worden en er zijn geen medicijnen voor. We weten enkel dat het slechter en slechter zal worden."

"Als de wereld het ons niet geeft, maken we het zelf"

Irma Wijsman werkt aan een documentaire over de ziekte van Michel Van Dousselaere. Voor de film werd ook een monoloog opgenomen, die Van Dousselaere ingefluisterd kreeg door zijn vrouw. Acteur Dirk Van Dijck hielp als regisseur mee aan de opname van de monoloog.

"We spelen samen, maar ik hou mijn mond. Als je als acteur de taal niet meer hebt, dan moet je een andere expressie zoeken. Dat is het privilege van de kunst. Als de wereld het ons niet geeft, dan maken we het zelf", aldus Van Dijck.

Dirk Van Dijck bewondert zijn collega en vriend omdat hij zin geeft aan wat hem overkomen is. "Daar heb ik respect en bewondering voor."

Irma Wijsman wil de documentaire over de ziekte van haar man in november voorstellen. "Er zitten heel wat intieme scenes in de film, maar dat is nodig om dit verhaal te vertellen. Michel wou dit absoluut doen."

Michel Van Dousselaere is bekend van zijn rollen in de films "Zaman", "Zot van A", "Groenten uit Balen" en "Tot altijd". Hij was ook te zien in de tv-series "Zone stad", "Vermist", "Het goddelijke monster", "Kijk eens op de doos" en "Ons geluk".

Bekijk de reportage van Maarten Vandeursen uit "Culture club"

Bekijk het gesprek uit "Culture club" met Irma Wijsman

Meest gelezen