Mediahuis-voorzitter moet integratie Telegraaf in goede banen leiden

De overname van de Telegraaf Media Groep (TMG) door Mediahuis is nog niet rond, maar de Belgische mediagroep heeft een bestuurder aangewezen die de beoogde samenvoeging met onder meer NRC Media in goede banen moet leiden. Voorzitter van de raad van bestuur Marc Vangeel wordt daarvoor verantwoordelijk.

De keuze voor Vangeel is vandaag intern bekendgemaakt, meldt dagblad De Limburger, dat zelf ook tot de Mediahuis-familie behoort. Vangeel (55) "gaat de verdere groei van Mediahuis in Nederland coördineren", aldus de krant. Ook Het Belang van Limburg bericht over de wissel. Vangeel zal zijn functies binnen Mediahuis en Concentra, een van de aandeelhouders van Mediahuis, neerleggen, ook die bij de Nederlandse Media Groep Limburg.

Vangeel zal volgens Het Belang van Limburg bij Mediahuis - de uitgever van De Standaard, Het Nieuwsblad, Gazet van Antwerpen en Het Belang van Limburg - opgevolgd worden door Thomas Leysen. Leysen zit nu reeds in het bestuur namens Corelio, de andere grootaandeelhouder van Mediahuis waar hij reeds voorzitter is. Bij Concentra wordt financieel topman Patrick Hermans de nieuwe CEO.

De overname van TMG: stand van zaken

Mediahuis is verwikkeld in een overnamestrijd met Talpa, het bedrijf van televisiemagnaat John de Mol, om het moederbedrijf van onder meer dagblad De Telegraaf. Daarbij trekt de Belgische krantenuitgever samen op met de grootste aandeelhouder van TMG, de familie van Puijenbroek.

Samen beschikken Mediahuis en de Van Puijenbroeks over circa 60 procent van de aandelen. Om de rest in handen te krijgen, zijn zij bereid 6 euro per aandeel te betalen. De Mol biedt een halve euro per aandeel meer, maar kan nooit aan een meerderheid komen omdat zijn tegenstrevers hun stukken niet willen verkopen.

De raad van commissarissen van TMG heeft zich mede daarom achter het lagere bod van Mediahuis geschaard. Daarbij werd de tegenstribbelende raad van bestuur buitenspel gezet. Verscheidene betrokkenen, onder wie De Mol en de geschorste bestuurders, stapten daarop naar de Ondernemingskamer van het gerechtshof in Amsterdam. Die wees hun klachten evenwel van de hand. De partijen hopen de overname nog voor de zomer te kunnen voltooien.

Meest gelezen