Michel stelt investeringspact voor: 30 miljard euro aan investeringen

Premier Charles Michel (MR) heeft zonet het beloofde investeringspact voorgesteld. Er wordt tussen nu en 2030 zo'n 30 miljard euro geïnvesteerd om de economie aan te zwengelen. Een groot stuk daarvan bestaat uit al eerder aangekondigde investeringen. Premier Michel rekent ook nog op geld uit de privésector.

De bedoeling van het investeringspact is om de economische groei aan te zwengelen en bijkomende jobs te creëren. Daarvoor wordt alles samen 30 miljard euro in onze economie geïnvesteerd: gaande van investeringen in mobiliteit, digitalisering en hernieuwbare energie.

Grote delen van de 30 miljard zijn eigenlijk al besteed, zoals de 3,5 miljard die is voorzien voor de vervanging van de F-16's, 2,2 miljard voor de gevangenissen, 7 miljard aan investeringen bij de spoorwegen en 700 miljoen voor de verlenging van de kerncentrales. Er komen ook initiatieven om privé-investeringen te ondersteunen. Zo wil de regering onder meer mensen aanmoedigen om hun spaargeld te investeren.

Voor de concrete uitwerking is er een comité van specialisten aangesteld. Dat comité wordt voorgezeten door Michel Delbaere, de oud-voorzitter van VOKA. "We zijn de laatste jaren wat achterop geraakt met investeringen", zegt hij. "Het samengaan van publiek en privaat geld kan een heel sterk wapen zijn om de welvaart van de komende jaren te verzekeren." Het comité bestaat voorts uit Dominique Leroy (Proximus), Marc Raisière (Belfius), Michèle Sioen (ex-VBO), Jean Stéphenne (ex-GSK) en Pieter Timmermans (VBO).

Voor veel van de geplande investeringen zal de regering-Michel rond de tafel moeten gaan zitten met de verschillende deelstaten. "Het moet mogelijk zijn om daarover een consensus te bereiken in het overlegcomité", zegt de premier daarover.

Leemans: “Investeringen moeten over meer gaan dan infrastructuur en hardware”

Meest gelezen