Revolutie in ruimtevaart: gerecycleerde raket in baan rond aarde

Het Amerikaanse ruimtevaartbedrijf SpaceX heeft voor het eerst een gerecycleerde raket in een baan rond de aarde gebracht. De raket had een Luxemburgse communicatiesatelliet aan boord.

Vorig jaar was de raket al eens in de ruimte geweest en daarna veilig weer geland op een platform op zee. Vannacht werd ze opnieuw gelanceerd vanop Cape Canaveral, in Florida.

Na de lancering is de eerste trap, die de raket genoeg snelheid moet geven om buiten de dampkring te komen, opnieuw veilig geland op het zeeplatform. Die eerste trap is 41 meter hoog en komt na 2 minuten en 41 seconden los van de rest van de raket.

"Dit is een grootse dag. Ik ben er eerlijk gezegd helemaal ondersteboven van", zegt Elon Musk, de oprichter van SpaceX. Hij heeft het over een een "ongelooflijke mijlpaal in de geschiedenis van de ruimtevaart" en voorspelt dat er misschien volgend jaar al tientallen of zelfs honderden dergelijke vluchten zullen plaatsvinden.

SpaceX heeft al veertien pogingen ondernomen om de trap te recupereren, en in negen gevallen lukte dat ook. Volgens algemeen directeur Gwynne Shotwell van SpaceX wil het bedrijf met de recuperatie van de trappen de kosten voor de lancering met 30 procent verminderen. Elke lancering kost ongeveer 62 miljoen dollar (58 miljoen euro).

Meest gelezen