Salpeterzuurlek in Zevekote onder controle

In Zevekote bij Gistel is de situatie na het zwaar salpeterzuurlek in een mestverwerkend bedrijf onder controle. Dat heeft provinciegouverneur Carl Decaluwé laten weten aan VRT Nieuws. In totaal hebben een duizendtal inwoners hun woning moeten verlaten, want behalve Zevekote is ook buurgemeente Sint-Pieters-Kapelle geëvacueerd. Inwoners mogen pas terug naar huis nadat de metingen afgerond zijn en alles veilig is. Wie vragen heeft of informatie wil, kan terecht op het noodnummer 1771.

Provinciegouverneur Carl Decaluwé heeft laten weten dat de situatie onder controle is. "Men is nog aan het overpompen, maar hopelijk is dat over een klein uurtje afgelopen. Dan gaat men het residu met water behandelen om het probleem aan de bron onder controle te krijgen zodat er geen uitstoot meer is. "

Volgens Decaluwé zijn er ook voortdurend metingen aan de gang. Hij benadrukt wel dat er niemand naar huis kan gaan voor alle metingen gedaan zijn en wanneer alles veilig is. "De woningen worden allemaal gecontroleerd, voedselagentschap FAVV en VMM zullen de metingen voor waterkwaliteit, gewassen en melkvee op zich nemen."

"Intussen zijn de meeste mensen uit het opvangcentrum vertrokken naar familie of vrienden om daar de nacht door te brengen. Voor een drietal mensen zorgen wij zelf voor overnachting. Op het ogenblik dat de situatie veilig is, zullen een 30-tal politieagenten patrouilleren om de veiligheid van de woningen te verzekeren." Wie vragen heeft of informatie wil, kan terecht op het noodnummer 1771.

Grote, gele, giftige wolk

Het zuur, afkomstig uit een mestverwerkend bedrijf in de Bazelaar, vormde een grote gele en giftige wolk en verspreidde zich aanvankelijk in de richting van Zevekote en de hoofdgemeente Gistel. Het provinciaal rampenplan werd afgekondigd.

De wolk ontsnapte door een scheur uit een tank met salpeterzuur. De tank met een volume van 25.000 liter was voor iets meer dan de helft gevuld met het goedje. Rond het bedrijf werd meteen een veiligheidszone van een kilometer ingesteld. Alle 560 inwoners van Zevekote moesten hun woning verplicht verlaten. Ze kregen tijdelijk opvang in het cultureel centrum Zomerloos in Gistel of bij familie.

Lees verder onder afbeelding.

Veldbedden in het cultureel centrum

Burgemeester Bart Halewyck (CD&V) sprak in "Het Journaal" van 19 uur nog de hoop uit dat alle dorpsbewoners vanavond weer naar hun huizen zouden kunnen terugkeren. Maar dat blijkt intussen ijdele hoop te zijn. In het cultureel centrum was men rond 22 uur vanavond bezig met het opzetten van veldbedden voor de geëvacueerden die er de nacht zullen moeten doorbrengen.

Intussen hebben ook de 11.000 inwoners van Gistel en de bestuurders op de nabijgelegen autosnelweg A10 de raad gekregen om ramen en deuren gesloten te houden en de airco in hun wagen uit te schakelen. De autosnelweg werd eerder vanavond ter hoogte van Leffinge ook korte tijd afgesloten.

Lastig om lek te dichten

Meteen na de melding iets voor 18 uur vanavond kwamen de brandweerkorpsen van Gistel, Oostende, Middelkerke en Leke ter plaatse. De brandweer probeerde de wolk te doen neerslaan door er water overheen te sproeien, terwijl de Civiele Bescherming in het bedrijf zelf probeerde om het lek te dichten, maar dat bleek moeilijker dan gedacht. Rond 23 uur vanavond kwam het bericht binnen dat het lek dan toch gedicht was.

Omdat de zuurwolk in de richting van de Middelkerkse deelgemeente Sint-Pieters-Kapelle dreef, werden ook de naar schatting 300 inwoners daar geëvacueerd.

Lees verder onder afbeelding.

Vier agenten kregen last aan de ogen

Salpeterzuur of waterstofnitraat is uiterst giftig en veroorzaakt irritaties aan de ogen en brandwonden bij contact met de huid. Het kan in extreme gevallen ook dodelijk zijn. Voorlopig is er geen melding van gewonden. Volgens de Gistelse burgemeester kregen een viertal hulpverleners wel last van geïrriteerde luchtwegen omdat ze geen maskers bij zich hadden. Ze hoefden echter niet naar het ziekenhuis gebracht te worden en kregen ter plekke in een mobiele post zuurstof toegediend.

Omdat de zuurwolk op een bepaald moment ook het tijdelijke crisiscentrum bedreigde, werd dat naar Brugge overgeplaatst. Provinciegouverneur Carl Decaluwé coördineert en volgt er de gebeurtenissen op de voet.

Inwoners van de getroffen gemeenten kunnen voor meer informatie terecht op de website van hun gemeente of op het noodnummer 1771.

Meest gelezen