Schotland vraagt Britse regering officieel om nieuw referendum

De Schotse eerste minister Nicola Sturgeon heeft bij de Britse premier Therasa May officieel een verzoek ingediend om de gesprekken over een tweede referendum over Schotse onafhankelijkheid op te starten. Dat heeft Sturgeon zelf meegedeeld. Eerder deze week zette het Schotse parlement officieel het licht op groen om een nieuw referendum aan te vragen.
De Schotse eerste minister Nicola Sturgeon.

Sturgeon zegt dat ze een brief heeft overgemaakt aan May. Daarin beargumenteert ze dat er een nieuw referendum moet komen, omdat "de regering van het Verenigd Koninkrijk heeft beslist om Schotland niet enkel uit de Europese Unie, maar ook uit de eenheidsmarkt te verwijderen".

"Dat gaat duidelijk in tegen de wil van de meerderheid van de mensen die hier wonen en dat zal ons, volgens de woorden van de Britse regering zelf, permanent armer maken", zo luidt het in een videoboodschap van de Schotse regering.

"Het Schotse volk moet het recht hebben om zijn eigen toekomst te kiezen", aldus nog Sturgeon. Theresa May zal wellicht afwijzend reageren op de Schotse vraag. Eerder deze maand liet ze weten dat er wat haar betreft geen sprake kan zijn van een referendum alvorens de brexit helemaal rond is.

Meest gelezen