Strengere grenscontroles: Wie op reis gaat, plant het best voldoende tijd in

De politie is van plan om vanaf halfweg de paasvakantie strengere grenscontroles te houden op de luchthavens, zeehavens en internationale treinstations. "Bereid je hierop voor en kom ruim op tijd", klinkt het in een persbericht. Dat kan leiden tot langere wachttijden.

In de meeste gevallen controleert de politie op dit moment de geldigheid en de echtheid van het paspoort of de identiteitskaart en wordt nagegaan of de foto overeenkomt met de persoon die met het document wenst te reizen. Vanaf 7 april komt daar verandering in. Iedere reiziger die de Schengenzone verlaat wordt voortaan gecheckt in de politiedatabanken. Voor wie binnen de Schengenzone reist, verandert er niets (zie onderaan).

De strengere controles kunnen gepaard gaan met langere wachttijden. Niet alleen reizigers die via Brussels Airport reizen, zullen strenger worden gecontroleerd. De controles worden ook op de luchthavens van Bierset, Gosselies, Deurne, Oostende en Wevelgem opgevoerd. Ook wie via de havens van Gent, Antwerpen, Oostende, Zeebrugge, Blankenberge en Nieuwpoort reist, mag strengere controles verwachten. Hetzelfde geldt voor internationale treinreizigers van en naar Londen.

De politie raadt reizigers dan ook aan om zich voldoende voor te bereiden en hier voldoende tijd voor uit te trekken. Wie recent is uitgenodigd door de politie, doet er bovendien goed aan om een attest van dat bezoek op zak te hebben. "Dat kan je aan de grenscontrole veel tijd en moeite besparen."

Schengenzone

De Schengenzone is een verzameling landen waarin er vrij verkeer van verkeer en goederen is. Om er rond te reizen is geen apart visum nodig. Sommige EU-landen behoren niet tot de Schengenzone, zoals uittredend lid Groot-Brittannië. Andere niet-EU-leden behoren wel tot de Schengenzone, zoals Noorwegen. Landen die niet op deze kaart staan, zoals bijvoorbeeld Canada of de Verenigde Staten, behoren vanzelfsprekend niet tot Schengen.

Europese Commissie

Meest gelezen