Tijdskrediet zonder motief vanaf morgen definitief verleden tijd

Vanaf morgen gelden nieuwe regels voor het tijdskrediet. Met cao 103 zullen werknemers geen tijdskrediet zonder motief meer kunnen opnemen. De focus ligt op tijdskrediet voor zorgverlof, dat wordt uitgebreid tot 51 maanden.
AP2013

Vanaf morgen zal het mogelijk zijn om in de loop van de carrière 51 maanden tijdskrediet op te nemen voor zorgmotieven. Het gaat dan onder meer om de volgende situaties:

  • Mensen die willen zorgen voor de opvoeding van hun kind tot 8 jaar
  • Voor een gehandicapt kind ligt die leeftijdsgrens op 21 jaar
  • Medische bijstand: mensen die willen zorgen voor een zwaar ziek familielid
  • Palliatief verlof

Voor de medische bijstand komt er ook een verstrenging. Het was al verplicht om een medisch attest voor te leggen, maar nu zullen artsen meer concreet moeten aangeven dat de persoon ook echt die tijd nodig heeft om voor de zorg in te staan. "We vingen bij een aantal werkgevers namelijk op dat er af en toe misbruik werd gemaakt en mensen dat tijdskrediet eerder zagen als een landingsbaan", verklaart Monica De Jonghe, adviseur bij het Verbond van Belgische Ondernemingen.

Geen wereldreis meer

Mensen die er bijvoorbeeld plots tussenuit willen voor een wereldreis, zullen daarvoor echter voortaan geen tijdskrediet meer kunnen nemen. "In de cao hebben wij de mogelijkheid voor het tijdskrediet zonder motief afgeschaft. Dat was nu al een tijd zonder uitkering, maar nu wordt het recht ook geschrapt", legt Monica De Jonghe van het VBO uit.

"Er is op politiek niveau een duidelijke maatschappelijke keuze gemaakt om vooral in te zetten op de zorgmotieven. Er bestaan specifieke noden op dat vlak", zegt De Jonghe. "Men heeft daar de richting aangegeven en we zijn daar met de sociale partners in gevolgd. Het moet zeker voor werkgevers beheersbaar zijn. Collega's die er een tijdje niet zijn, zorgen ook voor extra druk op de andere collega's."

Burn-out?

Heel wat mensen hebben in de loop van hun carrière wel nood aan extra zuurstof en gebruikten daarvoor dat tijdskrediet. Het VBO vreest echter niet dat er nu meer mensen ziek zullen uitvallen, met een burn-out bijvoorbeeld.

"Er zijn een heleboel maatregelen die kunnen genomen worden om burn-outs tegen te gaan. Tijdskrediet is daar niet het gepaste systeem voor. Wij hebben trouwens samen met de vakbonden dat tijdskrediet zonder motief uit de cao gehaald", aldus Monica De Jonghe.

Meest gelezen