Trumps ex-veiligheidsadviseur wil getuigen over banden met Rusland: "Heb verhaal te vertellen"

Michael Flynn - de voormalige veiligheidsadviseur van de Amerikaanse president Donald Trump - is bereid om te getuigen voor het Congres over de vermeende banden tussen de Trump-campagne en Rusland. "Generaal Flynn heeft zeker een verhaal te vertellen", laat zijn advocaat weten. Flynn wil in ruil voor zijn getuigenis wel "bescherming tegen oneerlijke vervolging".

Flynn was als adviseur nationale veiligheid van de Amerikaanse president een belangrijke figuur in het team-Trump. Maar hij nam halverwege februari al onder druk ontslag omdat hij misleidende informatie zou hebben gegeven over zijn mogelijk ongeoorloofde telefoongesprekken met de Russische autoriteiten.

Nu wil Flynn getuigen voor de commissies van het Amerikaanse Congres die onderzoek voeren naar de vermeende Russische inmenging in de Amerikaanse presidentsverkiezingen van vorig jaar. Flynn "heeft zeker een verhaal te vertellen en hij wil dat heel graag vertellen als de omstandigheden dat toelaten", aldus zijn advocaat Robert Kelner.

Maar Flynn wil wel beschermd worden. "Geen enkele redelijke persoon, die wordt bijgestaan door een advocaat, zou zich onderwerpen aan een verhoor in zo'n gepolitiseerde omgeving, in een heksenjacht, zonder de zekerheid te krijgen dat hij beschermd wordt tegen een oneerlijke vervolging", klinkt het. Volgens de Amerikaanse krant The Wall Street Journal heeft Flynn immuniteit gevraagd bij de FBI en de Congres-commissies in ruil voor zijn getuigenis.

De getuigenis van Flynn zou in elk geval meer licht kunnen werpen op de gesprekken die hij gehad zou hebben met de Russische ambassadeur in de VS. In het algemeen bestaat nog heel wat onduidelijkheid over de mogelijke inmenging van Rusland in de Amerikaanse verkiezingen en over de mogelijk ongeoorloofde contacten tussen de entourage van Donald Trump en Moskou.

Meest gelezen