Vrederechter moet zelf voor rechter verschijnen wegens oplichten van bejaarden

Het parket van Gent dagvaardt een vrederechter uit Oostende op beschuldiging van oplichting van kwetsbare bejaarden. Dat schrijft Het Nieuwsblad en bevestigt voormalig staatssecretaris voor Fraudebestrijding John Crombez (SP.A) aan VRT Nieuws.

Een rechter die zelf criminele feiten pleegt: het klinkt tegenstrijdig, maar toch is dat precies wat een vrederechter van 62 uit Oostende zou hebben gedaan. De man zou jarenlang zwakke en vaak dementerende bejaarden geld en dure goederen afhandig hebben gemaakt.

Zo stelde hij voor hulpbehoevende mensen een bewindvoerder aan die over hun goederen en financiën moest waken. Vaak was dat een bevriende advocaat die hij onder druk zette om die eigendommen tegen een te lage prijs aan eveneens bevriende makelaars of garagehouders te verkopen. Zij verkochten ze vervolgens voor veel geld door. De winst verdween in de zakken van de vrederechter.

Begin 2014 diende toenmalig staatssecretaris voor Fraudebestrijding en huidig SP.A-voorzitter John Crombez een klacht tegen de vrederechter in. Sindsdien is hij geschorst. Nu acht het parket van Gent de tijd rijp om hem te dagvaarden. Eind april moet hij zich samen met een advocaat en nog een andere man voor de rechter verantwoorden.

Uit "Het Journaal" van 22/01/2014:

Meest gelezen