Willem-Alexander wil per se voetbalrevanche en Cristina raakt werkelijk alles kwijt

We brengen elke zondag een overzicht van wat er leeft bij royals in binnen- en buitenland. De Nederlandse koning Willem-Alexander en koningin Máxima ontvingen het Argentijnse presidentiële paar, goede vrienden van hen. Er werd dus wat afgelachen. De Britse prins Charles was op staatsbezoek in Roemenië, kreeg zelf zoenen en knuffelde erop los. Minder leuk nieuws was er voor de Spaanse prinses Cristina. De fraudezaak van haar man blijft haar achtervolgen. En de Zweedse koningin Silvia beleefde een gênant momentje toen ze niet kon betalen.

NEDERLAND: Máxima ontvangt haar thuisland Argentinië

Argentinië, het geboorteland van koningin Máxima, heeft een staatsbezoek gebracht aan Nederland. President Mauricio Macri en zijn echtgenote Juliana Awada werden onder een stralende zon hartelijk ontvangen door koning Willem-Alexander en koningin Máxima.

Máxima nam het koppel mee naar het Anne Frank Huis in Amsterdam voor een rondleiding. Samen met het Centro Ana Frank Argentina in Buenos Aires zet dit zich in voor educatie van jongeren in de strijd tegen discriminatie en geweld. Bij vertrek kreeg Macri zowel applaus als boegeroep te horen. De president ligt onder vuur in eigen land omdat hij er niet in slaagt de economische crisis aan te pakken.

Tijdens het staatsbanket noemde Willem-Alexander Argentinië "een temperamentvol land". "Een land dat mij bovendien het mooist mogelijke geschenk gaf: mijn vrouw", eerde de koning Máxima (zie video hieronder). Hij drukte ook de wens uit dat Nederland en Argentinië -net als in 1978- elkaar nog eens zouden treffen in een WK-finale. "Om de balans te herstellen", klonk het. Nederland verloor in 1978. Het werd toen 3-1 voor Argentinië.

Máxima en Juliana zijn beste vriendinnen. Tijdens het bezoek gierden ze het vaak uit van het lachen. Vorig jaar was Máxima in Argentinië voor haar VN-werk en maakte ze tijd om bij Juliana en haar dochtertje Antonia langs te gaan. Dat Máxima nog steeds populair is in eigen land mag blijken uit de Argentijnse pers die steevast over het bezoek verslag uitbracht.

SPANJE: zelfs geen Prinses Cristina Ziekenhuis meer

In Spanje veranderen straten en ziekenhuizen die genoemd zijn naar infante of prinses Cristina van naam. Ze willen niet langer met haar geassocieerd worden. De zus van koning Felipe werd midden februari vrijgesproken in de fraudezaak waarbij haar echtgenoot, Iñaki Urdangarin, betrokken was. Hij kreeg zes jaar en drie maanden cel, maar gaat in beroep.

In Madrid is een bijkomst geweest over het Prinses Cristina Ziekenhuis dat voortaan Ziekenhuis van Parla zal heten. Idem dito voor de Prinses Cristina Straat in Villafranca de los Barros. Op 11 april wordt ook beslist of het Cultureel Centrum Prinses Cristina in Pinto voor een naamsverandering gaat. De inwoners beslissen. Vorig jaar werden in het stadje Torrevieja de letters van de Prinses Cristina Sporthal al van de gevel genomen.

Door het hele schandaal raakte prinses Cristina in 2015 ook haar titel kwijt van hertogin van Palma de Mallorca. Sindsdien is ze niet meer aanwezig bij officiële aangelegenheden van het Spaanse hof.

GROOT-BRITTANNIË: taboes doorbreken en smakkerds voor prins Charles

Prins William, Kate Middleton en prins Harry hebben hun schouders gezet onder tien filmpjes om aandacht te vragen voor mentale gezondheid. "Wanneer je je realiseert dat vrienden, buren, kinderen en echtgenoten mentale problemen hebben, dan beginnen vooroordelen weg te vallen", stellen ze.

Die tien filmpjes zijn terug te vinden op YouTube of via de website van Heads Together, of via de hashtag #OKtosay. Daarin praten Britse bekenden en onbekenden openlijk voor onderwerpen als angst, zelfmoord en depressie, zoals Freddie en Stephen in de video hieronder:

Intussen is prins Charles op 9-daagse rondreis in Europa. Tijdens zijn stop in Roemenië bezocht hij een museumdorp (een beetje zoals Bokrijk) toen hij plots uitgenodigd werd voor een lokale dans. Charles liet zich niet onbetuigd en nam de traditioneel geklede danseressen bij de hand om de Hora uit te voeren.

Later bezocht hij een weeshuis in Popesti Leordeni van een van zijn stichtingen waarmee hij ruim 1.200 projecten in Roemenië steunt. Charles houdt van het land en zijn natuur, en reist er regelmatig. Aan het weeshuis werd hij opgewacht door Amalia en Antonia die hem verwelkomden met een bloemetje en hem een dikke smakkerd gaven.

Dat Charles duidelijk in zijn nopjes was, mag nogmaals blijken wanneer hij een 11-jarige jongen uitgebreid knuffelt. Charles bezocht Boekarest waar volop restauratiewerken aan de gang zijn. De jongen is de zoon van een vrijwilliger en Charles ontmoette hem eerder al. Na Roemenië zal de prins nog Italië, Vaticaanstad en Oostenrijk aandoen.

ZWEDEN: koningin Silvia moet geld... lenen

Koningin Silvia heeft naar jaarlijkse traditie enkele Mayflower (meidoorn)-pins van kinderen gekocht in de Maltesholm School in Hässelby. Ze deed dat om het goede doel The Mayflower Charity Foundation te steunen. De stichting vecht al sinds 1907 tegen kinderarmoede in Zweden en Silvia is beschermvrouwe.

Ze kocht de papieren bloemetjes voor haar drie kinderen, kroonprinses Victoria, prins Carl Philip en prinses Madeleine, en voor haar man, koning Gustav. Voor haar kleinkinderen liet ze zich verleiden tot stickers. "Nu heb ik aan de hele familie gedacht", zei Silvia. Maar het beste moest nog komen. Toen Silvia haar beugel bovenhaalde, bleek ze te weinig geld bij zich te hebben. Haar hofdame moest bijspringen en leende haar 200 Zweedse kronen (of zo'n 21 euro).

Meest gelezen