Bob Dylan neemt Nobelprijs in ontvangst

De Amerikaanse muzikant en songwriter Bob Dylan heeft vandaag in Stockholm zijn Nobelprijs voor Literatuur in ontvangst genomen. Dat gebeurde op een geheime locatie ergens in de Zweedse hoofdstad. Meteen lijkt een einde gekomen aan een ruim vijf maanden durend kat-en-muisspel met de Zweedse Academie en de media.
Volgens de Zweedse media is dit Bob Dylan, gefotografeerd terwijl hij de backstage-ingang inloopt.

Leden van de Zweedse Academie, die de onderscheiding uitreikt, vertelden aan de Zweedse omroep SVT dat Dylan de prijs in ontvangst nam even voor hij het podium op moest voor een eerste van twee concerten in Stockholm. De uitreiking gebeurde in intieme kring, zonder media. Enkel Bob Dylan en leden van de Academie waren aanwezig, zoals Dylan het wenste.

De rocklegende kreeg de onderscheiding in oktober als eerste songwriter "voor zijn nieuwe poëtische creaties binnen de traditie van het Amerikaanse lied". Maar het duurde heel lang voor hij reageerde op het nieuws en daarna was het ook lang niet duidelijk of de artiest naar Zweden zou afreizen om de prijs te ontvangen. De prijsuitreiking in december kon (of wilde) hij niet bijwonen. Dylan vaardigde een goede vriendin, de Amerikaanse zangeres Patti Smith, af om de prijs voor hem in ontvangst te nemen.

Om het prijzengeld van acht miljoen Zweedse kronen (omgerekend ruim 820.000 euro) te kunnen ontvangen, moet de Nobelprijswinnaar normaal gezien binnen de zes maanden een lezing geven. De secretaris van de Zweedse Academie Sara Danius had eerder laten weten dat Dylan deze plichtpleging bij manier van spreken ook met een lied kon vervullen.

Meest gelezen