China verbiedt 15 "extremistische gedragingen" in Xinjiang-provincie

De Chinese overheid verbiedt alle "extremistische gedragingen" in de provincie Xinjiang. De wet, die vandaag van kracht is geworden, verbiedt vijftien "extremistische gedragingen", waaronder "abnormale" baarden, gezichtssluiers en andere "symbolen van extremisme", zoals bepaalde namen. Peking wil daarmee vooral de opstandige Oeigoeren onder controle houden.
Een Oeigoer laat zijn baard bijknippen in Kashgar in Xinjiang.

In Xinjiang golden al dergelijke beperkingen, maar nu zijn ze wettelijk goedgekeurd door het regionale parlement van Xinjiang en gepubliceerd op de officiële website van de provincie.

Het personeel van luchthavens, stations en andere publieke plaatsen moet gesluierde vrouwen voortaan de toegang ontzeggen en melding maken bij de politiediensten.

Wie de wet overtreedt, zal eerst een waarschuwing krijgen, maar bij herhaling gestraft worden in overeenstemming met de Chinese antiterreurwetten. Toch benadrukt de overheid dat de wet vooral op preventie en educatie inzet, eerder dan op straffen. Bedoeling is vooral om het lappendeken aan huidige, vaak lokale, verbodsbepalingen om te zetten in een duidelijke wet, klinkt het.

Vertegenwoordigers van de provincie Xinjiang tijdens een regionaal congres in Peking.

Verplicht tv-kijken

Ook de publicatie, productie en het downloaden van 'extreme' inhoud is voortaan illegaal, en alle burgers in de provincie worden verplicht naar Chinese staatszenders te kijken en hun kinderen het staatsonderwijs te laten volgen.

"Separatisme is de voedingsbodem voor terroristische activiteiten in Xinjiang, en extremisme is het ideologische fundament", zegt Nayim Yessen, directeur van de Commissie voor Regionale Wetgeving in de krant China Daily. "Deze wetgeving zal de regio helpen de strijd tegen extremisme te standaardiseren en ervoor zorgen dat die activiteiten in overeenstemming met de wet worden uitgevoerd."

Maar volgens James La Trobe, hoogleraar Aziatische Studies aan de La Trobe University in Australië, kan de wet een tegenovergesteld effect hebben. "Deze verboden zullen de misverstanden en het wantrouwen vergroten, waardoor het moeilijker wordt om de sociale cohesie te versterken", zegt hij in de krant South China Morning Post.

De maatregelen zijn vooral gericht tegen de islamitische Oeigoeren in Xinjiang, een aan de Turken verwant volk dat met 45 procent van de bevolking de grootste minderheid vormt. Bij hen bestaat er een nationalistische en separatistische stroming, die in het recente verleden aanslagen heeft gepleegd. Tot nu toe werden de maatregelen al vooral toegepast tegen de Oeigoeren, terwijl bijvoorbeeld de Hui, islamitische etnische Chinezen, grotendeels ongemoeid werden gelaten.

Xinjiang is een grote provincie in het noordwesten van China.

Meest gelezen