De Vriendt wil commissie samenroepen als Belgische F-16's bij bloedbad Mosul betrokken zijn

Groen-Kamerlid Wouter De Vriendt wil zo snel mogelijk de Opvolgingscommissie Buitenlandse Operaties van de Kamer samenroepen als bevestigd wordt dat er burgerslachtoffers gevallen zijn bij luchtaanvallen door het Belgische leger in de Iraakse stad Mosoel op 17 maart. Dat heeft hij vanavond gezegd, nadat The Guardian had gemeld dat het Pentagon de betrokkenheid van het Belgische leger in een rapport zou bevestigen.
Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.
Een man in Mosoel huilt naast vernielde huizen waarin 24 burgers zouden gedood zijn.

Journalist Martin Chulov van The Guardian meldde eerder zaterdag op zijn Twitteraccount (zie hieronder) dat het Pentagon de betrokkenheid van het Amerikaanse, Britse, Franse en Belgische leger bevestigt in een rapport. "Als dit klopt, moet de Opvolgingscommissie Buitenlandse Operaties van de Kamer zo snel mogelijk samenkomen", zegt De Vriendt in een reactie. "We moeten de details kennen van de missies om te achterhalen of de procedures zijn gevolgd".

"Wij willen hier geen partijpolitiek spelletje van maken", benadrukt De Vriendt, die er bij minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA) op aandringt om publiek te communiceren als zich dergelijke zaken voordoen, "naar het voorbeeld van de Verenigde Staten". "Het is een kwestie van rekenschap afleggen", klinkt het.

De Vriendt herhaalde dat België één van de minst transparante landen is op dat gebied. "België moet afstappen van de achterkamerpolitiek die dergelijke missies kenmerkt."

Donderdag nog had De Vriendt samen met Alain Top (SP.A) in het VRT-programma "Terzake" gezegd dat bij het federaal parket een onderzoek loopt naar mogelijke burgerslachtoffers bij luchtaanvallen in Mosoel. Het parket heeft die informatie nog niet bevestigd.

Meest gelezen