Decaluwé over salpeterzuurlek: "Tank was splinternieuw en pas gekeurd"

De tank met salpeterzuur die in Zevekote bij Gistel is beginnen te lekken, was pas nieuw en zowat een week geleden gekeurd. Dat heeft gouverneur Carl Decaluwé van West-Vlaanderen gezegd op een persconferentie. De oorzaak van het lek blijft vooralsnog onbekend.

Even over 11 uur heeft Decaluwé een persconferentie gegeven met een stand van zaken na het salpeterzuurlek op een mestverwerkingsbedrijf in Zevekote gisteravond. Daarbij bevestigde de provinciegouverneur dat de tank waarin het zuur was opgeslagen gloednieuw was.

"Voor zover wij weten, was het een nieuwe tank die pas was gekeurd en voor het eerst was gevuld", zei hij. "Toch is het fout gelopen. Dat is vreemd."

Over de oorzaak van het lek tast Decaluwé in het duister. Momenteel blijven gespecialiseerde teams in de weer om de laatste restjes zuur uit de tank te pompen. Zo lang mogen de inwoners van Zevekote niet naar huis. De inwoners van Sint-Pieters-Kapelle mogen wel naar huis terugkeren.

"We hebben veel vragen gekregen over groenten, voedsel en dieren", zei Decaluwé nog. "Buiten de risicosite van Zevekote en Sint-Pieters-Kapelle zelf, vormen consumptiegoederen geen gevaar. Mensen mogen groenten uit hun tuin eten. Ze moeten die wel eerst wassen."

Kurt Desplenter

Meest gelezen