Dodental loopt op tot 254 na modderstroom in Colombia

In Mocoa, een stadje van zo'n 40.000 inwoners in het zuiden van Colombia, zijn al zeker 254 mensen omgekomen bij een modderstroom. De kolkende moddermassa, ontstaan uit het water van drie buiten hun oevers getreden rivieren, verraste de slachtoffers in hun slaap en vernielde alles wat op zijn pad kwam. Honderden mensen zijn nog vermist.

De modderstroom in de zuidwestelijke provincie Putumayo was het gevolg van erg zware regenval in de nacht van vrijdag op zaterdag. Als gevolg daarvan traden drie rivieren in de buurt van de provinciehoofdstad Mocoa buiten hun oevers.

Mocoa, nabij de grens met Ecuador, ligt geprangd tussen twee rivieren. De slachtoffers, die in bed lagen toen het onheil gebeurde, waren zo goed als kansloos terwijl de modderstroom vermengd met grote brokken puin door de straten raasde. Huizen werden omvergegooid, bomen ontworteld en auto's en vrachtwagens verdwenen mee in de kolkende modderstroom. Alles gebeurde zo snel dat de inwoners niet de tijd hadden om zich naar het dak of hoger gelegen gebieden te begeven.

Volgens de burgemeester van Mocoa was het stadje gisteren volledig geïsoleerd en was er geen elektriciteit of water. In het gebied is de noodtoestand afgekondigd, legertroepen zijn naar de getroffen regio gestuurd. De Colombiaanse president Juan Manuel Santos heeft al gewaarschuwd dat de dodentol nog kan oplopen. Onder de doden zijn minsten 43 kinderen. Er is ook sprake van ruim 200 gewonden.

Luchtbeelden van Mocoa nadat de modderstroom is gepasseerd

Colombiaans stadje getroffen door dodelijke modderstroom

Meest gelezen