Eurovisie dreigt ermee Oekraïne van het liedjesfeest te weren

De European Broadcasting Union (EBU), de organisatie van Europese openbare omroepen die jaarlijks het Eurovisiesongfestival organiseert, dreigt ermee Oekraïne van de komende edities van het liedjesfeest te weren indien het land bij zijn weigering blijft om de Russische songfestivalkandidate het land binnen te laten. Dat staat in een brief die de EBU gisteren liet bezorgen aan de Oekraïense premier Volodimir Groysman.

Oekraïne legde de Russische zangeres Julia Samoilova vorige week een verbod op waardoor ze drie jaar lang het land niet binnen mag. Oekraïne verwees naar een optreden van Samoilova op de Krim in 2015. De zangeres zou het door Rusland geannexeerde gebied destijds illegaal zijn binnengekomen.

Het hoofd van EBU, Ingrid Deltenre, noemt die Oekraïense zet, in een brief aan de Oekraïense premier Volodimir Groysman "onaanvaardbaar" en waarschuwt de eerste minister ervoor dat als gevolg daarvan "de Oekraïense openbare omroep UAPBC zou kunnen worden uitgesloten van toekomstige evenementen".

"Indien Kiev zijn veto tegen Samoilova niet intrekt, dan zou dat zeker een erg negatieve impact hebben op de internationale reputatie van Oekraïne als een moderne, democratische Europese natie", aldus nog Deltenre.

EBU is naar eigen zeggen steeds meer gefrustreerd en boos dat de internationale liedjeswedstrijd dit jaar gebruikt wordt als pasmunt in het conflict tussen Rusland en Oekraïne.

Eerder had de Russische openbare omroep het voorstel van EBU om Samoilova via satelliet te laten deelnemen, verworpen. Het Eurovisiesongfestival vindt dit jaar op 13 mei plaats in de Oekraïense hoofdstad Kiev.

Meest gelezen