Het Witte Huis bevestigt: Trumps regering is steenrijk

Het Witte Huis heeft de financiële gegevens van de hooggeplaatste functionarissen vrijgegeven die in dienst zijn gekomen sinds president Trump de eed heeft afgelegd. Uit de documenten blijkt dat Trumps dochter Ivanka en haar man Jared Kushner een vermogen hebben van naar schatting 240 tot 740 miljoen dollar.
Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.
Vermogen Ivanka Trump en Jared Kushner bedraagt 240 tot 740 miljoen dollar.

Het Witte Huis is gisteren gestart met het vrijgeven van financiële gegevens van hooggeplaatste functionarissen. De publicatie van zo'n lijst is wettelijk verplicht.

De lijst bevat de gegevens van zowat 180 mensen die in dienst zijn gekomen toen Trump op 20 januari president werd, of kort daarna. De documenten tonen hun inkomens en bezittingen op het moment dat ze voor de Amerikaanse regering begonnen te werken, voor ze dus hun aandelen en andere bezittingen die tot belangenconflicten zouden kunnen leiden, verkochten of elders onderbrachten. Het gaat om een "snapshot in de tijd", zoals een raadgever van Trump het omschrijft.

De documenten omvatten geen gegevens van president Trump of vicepresident Mike Pence.

Ivanka Trump en Jared Kushner

Uit de documenten blijkt nu ook zwart op wit dat Donald Trump zich in het Witte Huis omringt met mensen die net als hijzelf een fortuin hebben vergaard in het zakenleven.

Trumps dochter Ivanka en haar man Jared Kusher, die beiden een prominente rol hebben in de presidentiële staf, springen het meest in het oog. Hun vermogen bedraagt minimaal 240 miljoen dollar en kan oplopen tot 740 miljoen dollar.

Ivanka kondigde onlangs aan dat ze een niet-betaalde adviseur van de president zal worden. Zij zal haar aandeel van naar schatting tussen 5 en 25 miljoen dollar behouden in Trump International Hotel, enkele straten van het Witte Huis vandaan. Tussen januari 2016 en maart 2017 bracht dat aandeel haar tussen 1 en 5 miljoen dollar op.

Haar man Jared Kushner is net als zijn schoonvader actief in de New Yorkse vastgoedwereld. De meest problematische delen van zijn bezit heeft hij van de hand gedaan kort na Trumps kiesoverwinning, maar ze zijn soms ondergebracht in beheersmaatschappijen die worden bestuurd door zijn familie. 

Rijkste regering in de geschiedenis van de VS

Een van de rijkste medewerkers van Trump is de voormalige bankier Gary Cohn, nu de belangrijkste economische adviseur van de president. Ook hij is volgens de lijst goed voor minimaal 240 miljoen dollar.

Chef-strateeg Steve Bannon heeft een adviesbureau dat naar schatting tussen 5 en 25 miljoen dollar waard is. Daarnaast bezit hij ook nog aanzienlijk wat vastgoed, en als baas van de conservatieve website Breitbart verdiende hij vorig jaar zo'n 200.000 dollar.

De regering van Trump wordt beschouwd als de rijkste in de geschiedenis van de Verenigde Staten. Het financiële agentschap Bloomberg schat dat het fortuin van de ministers en hoge functionarissen samen zowat 12 miljard dollar bedraagt.

Sommige medewerkers van de president zijn zo rijk dat de ethische commissie van de regering, die waakt over belangenconflicten, hun bezit omschrijft als "extreem complex". Net als Trump zelf beheren ze wijd vertakte zakenimperia, die soms honderden miljoenen waard zijn.

Meest gelezen