Merkel raadt vluchtelingen aan om op platteland te wonen

De Duitse bondskanselier Angela Merkel raadt vluchtelingen die in Duitsland een leven willen opbouwen aan om in landelijke gebieden te blijven wonen. Dat heeft ze gezegd aan een Syrische journalist in een wekelijkse videoboodschap op haar officiële website.
Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Merkel begrijpt dat veel nieuwkomers ervoor kiezen om in de grote steden te gaan wonen, maar daar een plek vinden, kan bijzonder moeilijk zijn. "Daarom raad ik aan in de landelijke gebieden te blijven, hoewel dat op het eerste gezicht misschien wat minder aanlokkelijk lijkt", zegt ze in de videoboodschap op haar website. Volgens Merkel lukt het in de dunner bevolkte gebieden makkelijker om te zorgen voor de belangen van de vluchtelingen en hen te integreren."

Wie in Duitsland een leven wil opbouwen, moet de Duitse wetten en waarden -"tolerantie, openheid, religieuze vrijheid en vrijheid van meningsuiting"- respecteren, zo begon ze haar betoog. Ook moeten nieuwkomers nieuwsgierig zijn naar de Duitse cultuur. "We verwachten dat zij die hierheen komen, onze wetten volgen, dat ze wat nieuwsgierig zijn naar onze levens", zei ze. 

Op hun beurt moeten de Duitsers openheid tonen, voegde Merkel eraan toe. "Wij weten heel weinig over Syrië, Irak of Afrikaanse landen. We zouden de aanwezigheid van nieuwkomers moeten aangrijpen als een kans om meer over hen te leren." 

Duitsland heeft sinds 2015 meer dan een miljoen migranten en vluchtelingen opgenomen, vooral uit Syrië en Afghanistan. Sindsdien kampt het land met politieke en sociale druk, nu de nieuwelingen in het land worden geïntegreerd.

Meest gelezen