Minder wachtende schepen na opschorting acties van loodsen

Na vakbond VSOA gisteravond heeft ook ACOD haar stiptheidsactie bij de loodsen vanmorgen stopgezet. Gisteravond bereikte Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) een akkoord met VSOA en ACV. De achterstand bij de beloodsing van de scheepvaart wordt nu stilaan weggewerkt.

Sinds vorige week waren er acties bij verschillende loodsenkorpsen, na onvrede over een eenzijdige wijziging aan een optimalisatieplan die vooral de rivierloodsen van de Beroepsvereniging van Loodsen ten goede zou komen. Er kwamen stiptheidsacties. Andere korpsen, waaronder de zeeloodsen, namen hun rusttijden maximaal op, wat de scheepvaart met lange wachttijden opzadelde.

Gisteravond bereikten Weyts, VSOA en ACV een akkoord, waarop VSOA de actie meteen opschortte. Het ACV voerde geen actie. VSOA wil geen details geven over het voorstel, maar legt het maandag of dinsdag voor aan haar leden.

Michel Defer, afgevaardigde voor ACOD, zegt dat ook zij het voorstel nu zullen voorleggen aan de leden, dit "in de loop van volgende week". Vanmorgen heeft ook de ACOD beslist de actie op te schorten, naar eigen zeggen zodat het personeel vanop zee kan afkomen en ook representatief kan worden bevraagd.

Defer waarschuwt er wel voor dat het voorstel van Weyts vooral zaken bevat "van financiële aard", en niet zozeer gaat over de bekommernissen van ACOD, die vooral hamert op werkbaar werk en een solide eindeloopbaanregeling.

Volgens Yves Goossens, directeur van het loodswezen, lagen er gisteravond zowat 40 schepen op beloodsing te wachten. Door het opschorten van de acties is dat aantal volgens hem teruggevallen tot ongeveer 30 schepen en zou dat aantal dit weekend stelselmatig moeten verminderen.

Hij bevestigt ook dat er een incident is geweest met een loods. Een werkwillige loods zou niet van zijn schip zijn afgehaald door collega's die wel actie voerden, waardoor de actieve loods is moeten meevaren naar de volgende haven, in Groot-Brittannië. "We gaan volgende week bekijken wat er is gebeurd, de loods is nu wel op de terugweg", aldus Goossens.

Meest gelezen