Mooiste tijd van het jaar in Japan: "En als de bloesems wegvliegen volgt melancholie"

Voor veel Japanners is de mooiste tijd van het jaar aangebroken: de bloeiperiode van de kersenbloesem. Mensen trekken massaal naar het park om te picknicken onder te bomen en om foto's te maken van de bloemenpracht. De bloei duurt niet langer dan een week, en staat dus symbool voor vergankelijkheid. "Als de bloemblaadjes wegvliegen, zijn we overmand door melancholie."
AFP or licensors

Sinds 1953 is het een vastgelegd ritueel: eind maart stelt de meteorologische dienst in elke stad "inspecteurs" aan die het kersenbloesemseizoen officieel voor geopend verklaren.

AFP or licensors

Vanaf dat moment trekken de Japanners naar buiten, om te picknicken onder de roze bloemenpracht.

Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Er wordt volop gefotografeerd, om het moment vast te leggen. 

Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

De bloeiperiode van de kersenbloesem is heel kort: ze duurt niet langer dan een week. Het seizoen start niet overal op hetzelfde moment. Op het zuidelijke eiland Kyushu kunnen ze meestal begin maart al genieten van de natuurpracht, terwijl bewoners van de noordelijke regio Hokkaido vaak tot eind mei moeten wachten.

Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

De kersenbloesem of sakura heeft een belangrijke symbolische betekenis in Japan. De bloeiperiode is even kort als ze mooi is: net als het leven, vinden de Japanners. 

Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Net als veel lentesymbolen, staat de sakura ook voor een nieuw begin. April, wanneer de kerselaar op de meeste plaatsen in bloei staat, is in Japan ook de start van het nieuwe schooljaar en van het fiscale jaar. Bij veel scholen en publieke gebouwen zijn kerselaars geplant, waardoor de bloesem gezien wordt als goede moed en hoop bij een nieuwe start. 

Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Veel Japanners genieten met volle teugen van de nieuwe lente, maar lang kunnen ze dus niet van de bloesems genieten. "Omdat ze maar zo kort bloeien, ontroeren de kersenbloesems ons", zegt een "kersenbloeseminspecteur" aan het Franse persagentschap AFP. "En wanneer de bloemblaadjes wegvliegen, worden we overmand door een gevoel van melancholie en verlies."

Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Meest gelezen