Russische dichter Jevgeni Jevtoesjenko (84) overleden

In de Verenigde Staten is Jevgeni Jevtoesjenko overleden, de laatste nog in leven zijnde grote dichter uit de Sovjet-Unie van de jaren 60. Jevtoesjenko, ook wel de dichter van de Sovjetdooi genoemd, schreef vooral over de gruwelen van de oorlog, de Holocaust en de tirannie van dictators. Hij is het best bekend om zijn werk "Babi Jar", waarin hij het verhaal doet van een van de zwaarste gruwelen van de nazi's tijdens de Tweede Wereldoorlog, het bloedbad van Babi Jar.

De nazi's verdreven in 1941 tienduizenden joden en andere gevangenen vanuit het Joodse ghetto in Kiev. Ze maakten hen wijs dat ze elders gehuisvest zouden worden, maar brachten hen naar de ravijn van Babi Jar, destijds net buiten de stad gelegen, en vermoordden hen.

Het werk was baanbrekend omdat het voor het eerst sprak over het antisemitisme in de toenmalige Sovjet-Unie waar Oekraïne destijds deel van uitmaakte. Het epische werk werd later ook op muziek gezet door de componist Dmitri Sjostakovitsj in zijn Symfonie nr 13.

Jevtoesjenko schreef in totaal meer dan 150 poëziebundels. In 1963 werd hij genomineerd voor de Nobelprijs voor Literatuur. Hij verhuisde in het midden van de jaren 90 naar Oklahoma in de VS om er te gaan doceren aan de universiteit van Tulsa. Daar overleed hij vanmorgen in een ziekenhuis in zijn slaap, omringd door vrienden en familie, aan een hartfalen.

Meest gelezen