Torfs: "Diploma's KULeuven wel degelijk geldig in Turkije"

Rik Torfs, de rector van de KU Leuven, zegt dat hij van de Turkse ambassadeur in ons land garanties heeft gekregen dat diploma's van de Leuvense universiteit wel degelijk geldig zijn in Turkije. Hij reageert op een bericht in Het Laatste Nieuws dat de Leuvense diploma's in Turkije waardeloos zijn omdat de KU Leuven op een zwarte lijst van de Turkse autoriteiten staat. De KU Leuven als "terreuruniversiteit" als het ware.
NICOLAS MAETERLINCK

"Het gaat over een bericht dat in een paar kranten heeft gestaan", legt Torfs uit aan onze redactie. "We hebben daarover echo's van studenten gehoord." Volgens Torfs heeft het ongenoegen te maken met de leerstoel Fethullah Gülen aan de KU Leuven. "Die bestaat al sinds 2010 en vertegenwoordigt een politieke strekking die niet meteen in de lijn van president Erdogan ligt", aldus Torfs, die er meteen aan toevoegt dat de relaties tussen Erdogan en Gülen in 2010 nog opperbest waren.

Studenten hoeven niet ongerust te zijn. "Op 27 januari al heb ik een gesprek gehad met de ambassadeur van Turkije, die ons heeft verzekerd dat de diploma's van de KU Leuven ook in Turkije zullen worden erkend. Dat betekent dat studenten die moeilijkheden ondervinden zich altijd tot ons kunnen wenden. Dan zal ik de ambassadeur van Turkije houden aan het woord dat hij ons op 27 januari heeft gegeven."

Nog volgens Rik Torfs kan Turkije niet zomaar op eigen houtje diploma's weren. "Er zijn internationale verdragen waarin Turkije ook partij is." 

"België is land waar Gülen-beweging het meeste macht heeft"

De persberichten in Turkije over vermeende banden tussen de Gülen-beweging en de KU Leuven zijn niet nieuw. Al in de zomer van vorig jaarschreef de Turkse krant Sabah over de Leuvense universiteit die ervoor zou ijveren om Gülen-imams op te leiden , ter vervanging van de Diyanet-imams, die worden opgeleid door de Turkse overheid zelf.

Volgens Sabah heeft de KU Leuven, daarvoor 1 miljoen euro gekregen van Gülen zelf. Andere namen die worden genoemd zijn die van rector Rik Torfs en die van Johan Leman, de voormalige voorzitter van het Centrum voor Gelijke Kansen en Racismebestrijding, zeg maar de voorganger van Unia. België wordt het land genoemd waar Gülen het meeste macht heeft.

Een tweede artikel heeft het over een "zware klap voor Gülen". 29 universiteiten in 27 landen worden ervan beschuldigd banden met Gülen te hebben, waaronder ook de KU Leuven.

Meest gelezen