Venezolaanse Hooggerechtshof ontneemt parlement zijn macht toch niet

In het Zuid-Amerikaanse land Venezuela heeft het Hooggerechtshof twee beslissingen van eergisteren ingetrokken waarbij het de macht van het parlement had overgenomen en de immuniteit van de parlementsleden had opgeheven. Op die beslissingen was veel kritiek gekomen, zowel internationaal als in Venezuela zelf.
AFP or licensors
Gisteren betoogde de oppositie al in de hoofdstad Caracas.

De beslissing is gepubliceerd op de website van het hof en annuleert de uitspraak van 30 maart, waarmee het hof het parlement buiten de wet had gesteld. Het Hooggerechtshof eigende zich de bevoegdheden van het parlement toe en hief de immuniteit van de parlementsleden op.

In het land groeide het protest tegen de beslissing van het hooggerechtshof, die volgens de oppositie een "staatsgreep" was. Vrijdag blokkeerden al groepen manifestanten straten en hielden banners omhoog met slogans als "Vrijheid" en "Neen aan het dictatorschap". Vandaag waren honderdduizenden mensen van plan de straat op te gaan om te protesteren tegen president Nicolas Maduro.

Het Venezolaanse parlement is verwikkeld in een machtsstrijd met president Nicolas Maduro sinds eind 2015. Toen heeft de oppositie na een riante kieszege een tweederdemeerderheid in het parlement kunnen bemachtigen.

Maduro regeert daarom vooral via nooddecreten. De oppositie wil via een referendum Maduro van de macht verdrijven, maar het gerecht heeft die pogingen tot nu toe geblokkeerd.

Na de beslissing van eergisteren had het Hooggerechtshof het verwijt gekregen dat het zich voor de kar van Maduro liet spannen. Daardoor leek Venezuela af te stevenen op een nieuwe krachtmeeting. De Organisatie voor Amerikaanse Staten (OAS) had het over een "staatsgreep", de Verenigde Staten over "een zware klap voor de democratie". 

Meest gelezen