Watteeuw: "Nieuwe Gentse circulatieplan is een kantelmoment voor de stad"

Het heeft heel wat voeten in de aarde gehad, maar maandag is het zover. Dan treedt in Gent het veelbesproken nieuwe circulatieplan in voege. De Gentse schepen van Mobiliteit Filip Watteeuw (Groen) is ervan overtuigd dat het plan de mobiliteit in de stad op een hoger niveau zal tillen.

Er gingen jaren denkwerk en planning aan vooraf, maar vanaf maandag kunnen de Gentenaars het nieuwe circulatieplan aan den lijve ondervinden. Schepen van Mobiliteit Watteeuw is overtuigd dat de stad er niet alleen veiliger en aangenamer, maar ook gezonder door zal worden.

"Het is een grote operatie geweest, met ongelofelijk veel facetten, maar we zijn goed voorbereid en ik heb er vertrouwen in dat alles maandag vlot zal verlopen", zegt Watteeuw in een gesprek met onze redactie. De datum van de lancering, 3 april, is overigens welbewust gekozen, zegt Watteeuw.

"Die dag valt in de paasvakantie. De dagen worden langer, het weer wordt beter." Hij beseft dat de eerste schooldag na die vakantie op 18 april een moeilijke dag zal zijn, maar hij heeft er vertrouwen in. "Dan hebben we ons al twee weken kunnen aanpassen."

Het Gentse stadsbestuur koos met het nieuwe circulatieplan niet voor de makkelijkste weg. De Gentse handelaars, bijvoorbeeld, reageerden de voorbije maanden erg kritisch.

Watteeuw heeft begrip voor hun bezorgdheden, maar maakt zich sterk dat het nieuwe circulatieplan niet alleen noodzakelijk is, maar de handel zelfs zal versterken.

"Het is een grote verandering en dan is het evident dat die gevolgen voor de handelaars  heeft", zegt hij. "Maar ik ben ervan overtuigd dat dit een goeie zaak zal zijn voor de handel in zijn totaliteit. De beleving in het centrum van Gent maken we sterker."

Beste van twee werelden

De grote kracht van het nieuwe circulatieplan is volgens Watteeuw dat het het beste van twee werelden combineert. Het verhoogt de leefkwaliteit van de Gentenaren, terwijl de binnenstad toch bereikbaar blijft.

"De kracht van dit plan is dat het opnieuw ademruimte geeft aan Gent, letterlijk en figuurlijk. Het verhoogt de kwaliteit van deze nu al prachtige stad. Voor bewoners moet het aangenaam leven zijn, altijd en overal. De leefkwaliteit is belangrijk en dat combineren we met bereikbaarheid, ook voor automobilisten. Zij kunnen nog steeds in het centrum komen. Alleen zal dat via een andere route moeten gebeuren."

Meest gelezen