Woedende betogers bestormen parlement Paraguay, één dode

In Paraguay hebben woedende demonstranten het parlement bestormd en brand gesticht. Bij de rellen werd één man gedood door de politie en vielen meerdere gewonden. De volkswoede brak uit nadat de senaat tijdens een gesloten zitting had ingestemd met een grondwetswijziging.
Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Gisteren legde regeringspartij ANR tijdens een niet-publieke zitting in de senaat een grondwetswijziging voor om de herverkiezing van de conservatieve president Horacio Cartes mogelijk te maken. Het voorstel werd goedgekeurd door 25 van de 45 senatoren.

De grondwetswijziging lokt hevige woede uit. "Een coup is uitgevoerd", reageert een van de senatoren van de  oppositiepartij Progressieve Democratische Partij. "Wij verzetten ons en nodigen de het volk uit om dat ook te doen."

Veel mensen zien de beslissing van de senaat als de voorbode van een dictatuur. "Er is geen respect voor de wet. We hebben er genoeg van. Paraguay zal niet zwijgen", zei een van de demonstranten in de hoofdstad Asunción. (lees verder onder de foto)

Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Voor het parlement waren er urenlang onlusten tussen betogers en de politie. De manifestanten bestormden het parlement en stichtten er brand. De politie vuurde rubberen kogels af, waardoor tientallen betogers, onder wie verschillende politici van oppositiepartijen, gewond raakten. Meer dan 200 mensen werden opgepakt.

Er viel ook één dode, die door de politie in het hoofd werd geschoten. Het gaat om de 25-jarige voorzitter van de oppositiepartij PLRA (Liberale Jeugd). Hij zou getroffen zijn terwijl hij zich op het bureau van de liberale partij had verschanst. Het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft aangekondigd dat er een onderzoek zal worden gevoerd naar de omstandigheden van zijn dood.

Op Twitter riep president Cartes op tot kalmte. "Democratie wordt niet veroverd of verdedigd met geweld. Jullie mogen er zeker van zijn dat deze regering zich zal blijven inzetten voor het handhaven van orde in de republiek." (lees verder onder de tweet)

Normaal gesproken had het Lagerhuis van het parlement vandaag moeten stellen over de grondwetswijziging, maar door de gespannen situatie is die stemming uitgesteld.

Meest gelezen