"Bob Dylan heeft met geen woord over Nobelprijs gerept tijdens concert"

Hoewel hij even tevoren te langen leste zijn Nobelprijs Literatuur in ontvangst had genomen, heeft Bob Dylan daarover in alle talen gezwegen tijdens het eerste van twee concerten in Zweden. Dat zegt correspondent Marcel Burger die aanwezig was.
1981 AP

Bijna een half jaar nadat de Zweedse Academie Bob Dylan tot Nobelprijswinnaar Literatuur heeft uitgeroepen, heeft de Amerikaanse singer-songwriter de prestigieuze onderscheiding eindelijk in ontvangst genomen. Dat gebeurde gisteravond tijdens een besloten ceremonie op een geheime locatie vlak voor het eerst van twee concerten in Stockholm.

"Hij heeft met geen woord over de Nobelprijs gesproken", zegt Burger die het optreden nadien bijwoonde. "Hij en zijn band zijn stipt om 19.30 uur van start gegaan en hebben 2 uur gespeeld. Ze hebben geen woord gezegd, geen hallo, geen tot ziens. Ze hebben gewoon muziek gespeeld zoals muziek hoort te zijn en niks anders dan dat."

Het stilzwijgen van Dylan volgt op een kat-en-muisspel met de Zweedse Academie dat nu al maanden duurt. "De Zweden vinden het nogal apart", meent Burger. "Sommigen vinden het grappig, anderen triest."

Leonard Cohen

"Het is de eerste keer dat een singer-songwriter de Nobelprijs Literatuur heeft gekregen. Die had ook naar zovele andere kunnen gaan. Ook wijlen Leonard Cohen had die mogen krijgen, vinden velen. Tegelijk heeft Dylan een extra elan aan de prijs gegeven. Als een singer-songwriter de onderscheiding krijgt, moet hij die blijkbaar negeren."

"Opmerkelijk is ook dat Dylan de prijs voor zijn poëtische gave heeft gekregen. Maar daarvan is weinig te horen tijdens zijn concerten omdat hij voortdurend zijn woorden inslikt. Bij het refrein kan je hem begrijpen, maar tijdens de coupletten is hij onverstaanbaar."

Meest gelezen