"Theresa May zou oorlog voeren om Gibraltar te beschermen"

Volgens de voormalige leider van de Britse Conservatieven Michael Howard is Theresa May bereid oorlog te voeren om Gibraltar na de brexit bij het Verenigd Koninkrijk te houden. Zelf zegt de Britse premier dat ze de soevereiniteit over de Britse enclave nooit zal afstaan zonder de toestemming van de inwoners. Eerder liet de Britse minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson al verstaan dat "Gibraltar niet te koop is". Alles heeft te maken met een EU-richtlijn over de brexit-gesprekken.
AP2001
De beroemde rots van Gibraltar (archieffoto).

Minder dan een week nadat May artikel 50 heeft ingeroepen waarmee ze officieel aangaf dat het Verenigd Koninkrijk de Europese Unie wil verlaten, staat Gibraltar plots in het middelpunt van de belangstelling aan de overkant van het Kanaal.

Dat is het gevolg van een richtlijn voor de brexit-gesprekken die Europees president Donald Tusk vrijdag heeft gepresenteerd. Daarin staat onder meer dat "geen enkel akkoord tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk op Gibraltar van toepassing zal zijn zonder een akkoord met Spanje".

Dat impliceert dat Madrid mogelijk de toetreding van Gibraltar tot de commerciële akkoorden die het Verenigd Koninkrijk met de EU onderhandelt, kan blokkeren. De enclave van 30.000 inwoners, die Spanje in 1713 aan het Verenigd Koninkrijk afstond, vreest bovendien dat Madrid de soevereiniteit over Gibraltar opeist.

Falklandoorlog

In een reactie op Sky News schuwt Michael Howard vandaag de straffe taal niet. Hij was van 2003 tot 2005 voorzitter van de Britse Conservatieve partij, de partij van premier May.

"Deze week is het 35 jaar geleden dat een andere vrouw als premier een troepenmacht naar de andere kant van de wereld stuurde om de vrijheid van een andere kleine groep Britse mensen tegen een ander Spaanstalig land te verdedigen", zei hij in een verwijzing naar de Falklandoorlog die de toenmalige Britse premier Margaret Thatcher in 1982 met Argentinië over de Falklandeilanden in de zuidelijke Atlantische Oceaan uitvocht.

"Ik ben er zeker van dat de huidige premier dezelfde standvastigheid aan de dag zal leggen in haar steun voor de inwoners van Gibraltar." Daarmee impliceerde hij dat May eveneens bereid is oorlog te voeren over een Brits overzees gebied.

De uitspraken van Howard stuiten op veel kritiek, onder meer bij Tim Farron. Dat is de leider van de Liberal Democrats. "Het is ongelooflijk dat de Conservatieven minder dan een week na het inroepen van artikel 50 al mogelijke oorlogen met onze Europese buren bespreken", zegt hij. "In amper 4 dagen maken de Conservatieven potentiële vijanden van onze aloude bondgenoten. Ik hoop dat dit geen voorteken is van de houding van de regering in de komende brexit-onderhandelingen."

May: "Mensen en economie van Gibraltar onverminderd blijven steunen"

Zelf neemt May in geen geval woorden als "oorlog" in de mond. Wel heeft ze na een telefoongesprek met de Gibraltarese leider Fabian Picardo gezegd dat het Verenigd Koninkrijk "de mensen en de economie van Gibraltar onverminderd blijft steunen".

Ze zei dat het Verenigd Koninkrijk nooit regelingen zal treffen die de enclave onder Spaans gezag zouden plaatsen zonder de "vrije en democratische wens" van de inwoners. Ze beloofde voorts de Gibraltarese administratie in de brexit-onderhandelingen te betrekken.

De Britse minister van Defensie Michael Fallon deelt die mening. "We gaan zorg dragen voor Gibraltar", liet hij verstaan. "We gaan Gibraltar beschermen omdat we de soevereiniteit niet kunnen wijzigen zonder het akkoord van de inwoners."

Johnson: "Gibraltar is niet te koop"

Eerder vandaag heeft ook de Britse minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson zich over de EU-richtlijn uitgesproken. "Gibraltar is niet te koop", zegt hij in The Sunday Telegraph. "We zullen Gibraltar niet verhandelen of weg marchanderen tijdens de brexit-onderhandelingen."

Johnson benadrukt in de krant dat "het beleid van zijn overheid ongewijzigd en vastberaden blijft". "Niemand kan de soevereiniteit van Gilbraltar aanpassen zonder de uitdrukkelijke toestemming van het Verenigd Koninkrijk en de mensen van Gibraltar", zegt hij. "Het statuut van Gibraltar is onveranderd sinds 1713. Het is niet veranderd toen het Verenigd Koninkrijk de Europese Economische Gemeenschap vervoegde in 1973, toen Spanje nog geen lid was. Dit zou dus ook niets moeten veranderen."

Picardo: "Slag in het gezicht voor de mensen van Gibraltar"

Picardo spreekt op zijn beurt van een "slag in het gezicht voor de mensen van Gibraltar, die hevige voorstanders waren om in de EU de blijven".

In Gibraltar stemde 96 procent voor het "remain"-kamp bij het referendum van juni vorig jaar. "Dit is oneerlijk en toont aan dat Spanje elke gelegenheid zal gebruiken om meer grip te krijgen op Gibraltar". Bovendien is het volgens hem duidelijk dat Spanje de EU manipuleert, en noemt hij het voorstel van de Unie "discriminerend" en "onnodig".

In 2002 stemden de inwoners van Gibraltar tijdens een referendum nog tegen een gedeelde soevereiniteit met Spanje.

Meest gelezen