Alcoholslot nog altijd weinig opgelegd, maar nieuwe wet is op komst

Hoewel het al sinds 2010 is ingevoerd, leggen rechters slechts zelden een alcoholslot op aan dronken autobestuurders. In ruim zes jaar tijd is dat nog maar 55 keer gebeurd. Er is een nieuwe wet op komst, waardoor de rechter sneller een alcoholslot kan opleggen.

Een alcoholslot meet eerst de adem van de automobilist. Als daaruit blijkt dat hij of zij gedronken heeft, kan de auto niet starten. "Het alcoholslot is niet enkel een machine is die ervoor zorgt dat de wagen niet start", zegt van het Belgisch Instituut voor Verkeersveiligheid. "Er hoort ook een omkaderingsprogramma bij."

Toch wordt het alcoholslot nog niet vaak wordt toegepast, en dat komt vooral door de hoge kostprijs: 3.500 euro over drie jaar, op kosten van de overtreder. In de toekomst zou de kostprijs wel kunnen worden afgetrokken van de boete. 

De regering werkt aan een wetswijziging waardoor een alcoholslot sneller kan worden opgelegd. Het zou verplicht worden voor automobilisten die meermaals zijn veroordeeld wegens dronken rijden. De duur zou variëren van één tot drie jaar. 

Meest gelezen