Britse mensenrechtenactivist Darcus Howe overleden

Darcus Howe is overleden. De zwarte Britse schrijver en tv-maker ijverde meer dan 50 jaar lang voor gelijke rechten voor de zwarte gemeenschap in het Verenigd Koninkrijk en wordt algemeen beschouwd als één van de belangrijkste stemmen in de Britse "black power"-beweging. Darcus Howe was 74, hij overleed aan kanker.

Darcus Howe werd in 1943 geboren in Trinidad, toen nog een Britse kolonie. In 1961 verhuisde hij naar het Verenigd Koninkrijk met de bedoeling om er rechten te studeren, maar het liep anders en hij werd schrijver.

In 1970 bedacht hij met succes een campagne tegen de sluiting van het Londense restaurant "Mangrove". Het restaurant in Notting Hill vormde een culturele ontmoetingsplaats voor de lokale zwarte gemeenschap. Nadat de politie er verschillende keren was binnengevallen, waren er zware rellen ontstaan tussen de agenten en enkele honderden demonstranten.

Howe moest samen met acht anderen voor de rechter verschijnen op beschuldiging van relschopperij en geweld. Tijdens zijn verdediging kon hij  echter met succes aantonen dat de politie zich in de zaak schuldig had gemaakt aan racisme en hij werd vrijgesproken.

De vrijspraak van "the Mangrove nine", was een belangrijke mijlpaal voor de Britse Zwarte Panters omdat voor het eerst kon worden aangetoond dat er wel degelijk een zeer groot racismeprobleem was in de Britse samenleving en openbare instellingen en omdat het probleem voor het eerst ook onder de aandacht van de publieke opinie werd gebracht.

Black people's march

Later, in 1981, organiseerde Howe de "black people's march", een grote protestmars van de zwarte gemeenschap voor gelijke behandeling en gelijke rechten (foto boven). De aanleiding voor de mars was een brand tijdens een verjaardagsfeestje in Zuid-Londen waarbij 13 zwarte tieners omkwamen. De demonstranten waren woedend dat de politie weigerde te onderzoeken of het om een raciaal geïnspireerd misdrijf ging.

De lokale gemeenschap vermoedde namelijk dat de brand was aangestoken maar vond geen gehoor bij de politie, en ook de publieke opinie reageerde onverschillig. Uiteindelijk liepen de spanningen zo hoog op dat ze leidden tot zware rellen in de Londense multiculturele wijk Brixton. Het is nog steeds een zwarte pagina in de recente Britse geschiedenis.

Howe bleef later nog verschillende jaren actief als journalist en maakte ook programma's voor onder meer de BBC. Na de rellen van augustus 2011 in Londen nam hij het - tegen de publieke opinie in - op voor de familie van de man die door de politie was neergeschoten (de aanleiding voor de rellen en zware plunderingen, red.) en de zwarte jongeren die nog steeds vaker dan hun blanke leeftijdsgenoten willekeurige politiecontroles moeten ondergaan.

Meest gelezen