Congolese oppositieleider wordt twee maanden na zijn dood begraven

Meer dan twee maanden na zijn overlijden wordt de Congolese oppositieleider Etienne Tshisekedi begraven in zijn geboortestreek, in de provincie Kasaï. Dat heeft zijn zoon Félix bekendgemaakt. Tshisekedi overleed begin februari in Brussel. Zijn familie, een groot deel van de oppositie en de Congolese regering raakten het maar niet eens over de locatie van zijn graf in de hoofdstad Kinshasa. Intussen ligt het stoffelijk overschot in een koelcel in een funerarium in Brussel.

"Wij - de familie in overeenstemming met zijn politieke familie van de Union pour la Démocratie et le Progrès social (UDPS) - zijn tot het besluit gekomen uiteindelijk te kiezen voor Kasaï", zegt Félix Tshisekedi aan de Congolese radiozender Top Congo FM. "Daar hoeven we niet te redetwisten over de locatie voor zijn graf."

De familie van Etienne Tshisekedi, wiens zoon Félix zowat de politieke erfgenaam van zijn vader is, en de Congolese regering hebben wekenlang geruzied over de plaats in Kinshasa waar de historische oppositieleider zou worden begraven. De familie wilde een grafmonument in het stadscentrum, maar de regering wilde hem ten allen prijze laten begraven op de begraafplaats van Gombe, in de Congolese hoofdstad.

Beide partijen leken de discussie over de laatste rustplaats van Tshisekedi als een soort breekijzer te willen gebruiken om en doorbraak te forceren in het aanslepende geruzie over de vorming van een overgangsregering onder leiding van een premier uit de rangen van de oppositie.

Dat de familie van Tshisekedi de discussie lijkt stop te zetten, kan worden  geïnterpreteerd als een politieke overwinning van president Joseph Kabila, die intussen president blijft zonder pottenkijkers van de oppositie. Anderzijds kan de keuze van de familie voor een laatste rustplaats in Kasaï ook worden geïnterpreteerd als boodschap aan de regering dat Kasaï een soort Tshisekedi-land blijft.

Meest gelezen